Perşembe, Ağustos 26, 2010

ÇITIR ÇITIR BİR BÖREK:KÜLÇE

Günaydın:))hayırlısıya mübarek ayı yarıladık..ne çabuk geldi geçti..kalan 15 gün de su akıp gidecek ve biz yine keşke 11 ay ramazan 1 ay yesek içsek dicez,üzülerek...Rabbim nice ramazanlara sağlıklı bir şekilde ulaştırısın bizleri inşallah...dua edip duruyorum kızlarınımm ilk oruç tuttuğu gün çabucak gelsin diye..biz ilk oruç tuttuğumuzda annem bizi evin içinde sırtına alarak gezdirmiş,bize hediye almış ve en sevdiğimiz yemekleri yapmıştı...annem bize oruç tutmayı öyle bir sevdirdi ki 7 yaşından beri kardeşlerim ve ben hep tutarız..Allah daim etsin inşallah..annem deyince ...1 haftadır yanımızda ..sağolsun ramazanda hızır gibi yetişti imdadıma..bu külçe de dün anne canım külçe istiyo diyen kızına yaptığı çıtır çıtır külçe:)))
-4 su bardağı un
-1 tk maya
-1tk tuz
-1 tk şeker
-yeteri kadar ılık su
içine:
- 1 çay bardağına yakın dövülmüş şumra(rezene)
-susam ve çörekotu
arasına sürmek için:
yarım paket eritilmiş margarin
***ele yapışan kıvamda bir hamur yoğurulur.mayalanmaya bırakılır.(1 saat)daha sonra eller sıvıyağla yağlanarak mandalina büyüklüğünde bezeler koparılır.dinlenen bezeler eritilmiş margarin ve sıvıyağ yardımıyla elle açıldığı kadar açılır.bu arada yırtılabilir.önemli değil.daha sonra açılan hamurun içine şumra,ç.otu ve susam karışımı serpilip rulo yapılıp gül şekli verilir.üzeri tekrar hafif yağlanıp,yağlanmış tepsiye konulur.200c de üzeri kızarana kadar pişirilir..bunca geçen yağ kelimesinden yağlı olduğu sanılabilir ama değil:)))AFİYETLE...

Salı, Ağustos 24, 2010

İFTARDA NE VARDI? :)))

Günaydın..günler çok hızlı yorgun ve yoğun geçiyor benim için...herkes havaların sıcaklığından şikayet ederken biz Tokat'ta üşüyoruz..ayamızda çoraplar,sırtımızda hırkalar..hattas abartmıyorum,ben yorgan örtünüyorum..3 gündür çok üşüyorum..hava çok ama çok serin..haliyle dilimiz bi karış dışarda susamıyoruz..şükürler olsun..ben iftar sofralarımı fazla fotoğraflayamıyorum..çünkü kızlardan yemeye zor fırsat buluyoruz..iftardan 5dk önce bile doyusam bizi masada görünce çığlık çığlığa bağırıyolar..bi fırsatını bulupta fotolarını çektiğim ıspanak yoğurtlaması,patesli köfte ve kıyma kavurma,peynirli börek..bir de mercimek çorbamız vardı.sizlerde ramazan nasıl gidiyor?...görüşmek dileğiyle..SEVGİYLE...

Salı, Ağustos 17, 2010

İFTARDA NE VARDI?

Bu aralar o kadar çok yoruluyorum ki anlatamam..kızlarım diş çıkarma evresine girdiler..ve bazen çok ama çok huysuz oluyorlar..dün gece de bunlardan biriydi...artık yorgunluktan gözümün önünü göremiyordum..beynimde müthiş bir baskı,sanki kulaklarımdan kan fışkıracak sanıyordum...saat 22.30 da zorla da olsa eşimle beraber uyuttuk kızları..saolsun ben uyuduktan sonra da sütlerini filan içirmiş...Allah yavrularıma sıkıntı çekmeden dişlerini çıkarmayı nasib etsin..arkadaşlar bütün anneler bu evreyi geçirmiştir bana tavsiyeleriniz olursa çok memnun olurum...neysee nasıl yaptığımı bile anlamadığım,neremize yediğimizi bilmediğimiz bereketli iftar sofralarımızdan bikaç yemek..
-z.yağlı yaprak sarma
-tavuk sote,pilav
-pizza
-abugannüş
ariflere tarif yine yookk:))biliyorum ki sizler bunların alasını yapıp,sofralarınıza koyuyorsunuz...DUALARIMIZDA BİRBİRİMİZİ ANALIM İNŞALLAH...SEVGİYLE

Cumartesi, Ağustos 14, 2010

HAYIRLI RAMAZANLAR...İFTAR SOFRAMIZDAN KÜÇÜK BİR DETAY: RUS SALATASI VE ACILI EZME

Hepimizin mübarek Ramazan ayı hayırlı olsun..Rabbim bu güzel ayın feyzinden,rahmetinden faydalanmamızı nasib etsin inşallah..evet havalar çok sıcak ve 16 saate yakın bir süre oruç tutuyoruz ama ben eminim ki hiçbir müslümana bu yük olarak gelmiyordur..insanız tabi ki susar ve acıkırız ama Rabbimizden alacağımız mükafat her şeyden değerli ve mühimdir..Allah ettiğimiz her duayı kabul etsin inşallah...bugün ramazan ayının 4.günü...3 gündür iftar soframı resimleyemedim..bugün sadece bu çok sevdiğim iki lezzetti fotoğrafladım..yemek hazırlamak biraz telaşlı oluyor benim için bir taraftan kızları oyalamakta var çünkü..bi onlar cee eeee filan yapıyorum sonra dönüp bi şeyler doğruyorum:)))bugünden sonra inşallah daha çok şey paylaşırım sizlerle..Gelelim tariflerimize rus salatasını anlatırsam galiba bütün arkadaşlarım terlikle üzerime yürürler..hepimizin bildiği üzere garnitür,mayonez yoğurt..tek ayrıntı konserve garnitür kullanmıyorum.hepsini ben haşlayıp hazırladım.
ACILI EZME:
-1 adet salatalık
-1 adet domates
-2 dal taze soğan
-4-5 dasl maydonoz
-1 adet taze biber
-1 diş sarımsak
-1 yk biber salçası
-tuz ,z.yağı
***bütün malzeme incecik kıyılır.biber salçası ,tuz ve z.yağıyla karştırılır..AFİYETLE..HAYIRLI İFTARLAR..

Cumartesi, Ağustos 07, 2010

BADEMLİ PİLAV

Hepimize mutlu,serin:))haftasonları..sıcaktan 1 haftadır evden çıkamıyoruz...kızlar geceleri sıcaktan yatamıyor,iştahları eskisi gibi değil.sadece rendelediğim meyveleri severek yiyolar..bugün zorla ikişer lokma kahvaltı koydum ağızlarına...Rabbim daha beterlerinden saklasın..bu dünya ateşine dayanamazken..ahirette nice olur halimiz..Allah'ım sen bizlere merhamet eyle..AMİN...gelelim bademli pilavımıza..sadece denemek için 1 tabak kadar yaptım...gerçekten enfes bir lezzeti var...Ramazan'da misafir sofralarında şiddetle tavsiyemdir..
-1 su bardağı pirinç
-1yk şehriye
-1 tavuk bulyon
- 1 çay bard.kadar kabukları soyulmuş badem
-4yk z.yağı
-2 su bard.su
-tuz
***2yk yağla bademlerimizi bir tavada kavuruyoruz.ayrı bir tencerede kalan yağla şehriyelerimizi,yıkadığımız pirinci tuzu da ekleyip iyice kavuruyoruz.en son bulyon ve suyunu ekleyip,kısık ateşte pişiriyoruz.pilav pişip,demlendikten sonra bademleri ekleyip servis yapıyoruz..(z.yağıyla olduğu için gayet hafifti)AFİYETLE..

Salı, Ağustos 03, 2010

FELLAH KÖFTESİ:))

Aslında kolay fellah köftesi.çünkü Antakya'daki fellah köftesi içli köftenin haşlanıp soslanmasıyla olur...bana o çok ağır geldiğinden bu hali daha hoşuma gidiyor..yaz günü pek yenilenecek bişey değil ama bugün aklıma nerden düştüyse yapasım geldi...yanında soğuk bir ayranla pek şahane yendi:))buyrun tarifi:
-2su bardağı köftelik bulgur
-yarım çay bard.irmik
-yarım çay bard.un
-1yk biber salçası
-1tk kimyon-tuz
-1 su bard.su(bulguru ıslamak için)
sos:
-1 yk.biber salçası
-1tk. domates salçası
-4 diş sarımsak
-1yk nar ekşisi
- yarım çay bard.z.yağı
***ısladığımız bulguru özleşene kadar yoğuruyoruz.daha sonra minik minik yuvarlanır.yuvarlama işlemi bittikten sonra haşlanması için kaynayan suya atılır.sos için,yağ,salçalar ve sarımsak eklenip iyice kavrulur en son ekşi eklenip haşlanmış köftelerle harmanlanıp servis tabağına alınır.AFİYETLE:))