Cuma, Eylül 09, 2011

ZAHTERLİ ÇÖREK & YOĞURTLAMA-EKŞİLEME & KÖZLENMİŞ VE TOMBUL BİBER TURŞUSU:))

Merhaba...hayırlı cumalar diliyorum...Rabbim cümlemize mağfiret,rahmet ve merhamet etsin...hayırlısıyla şevval orucuna başladım bugün..bitirmeyi nasib etsin Allah...
sizlere bizim oraların enfes bir lezzetini getirdim bugün..zahterli çörek,zahterli biberli ekmek ya da içine katma diye bilinir..denemenizi şiddetle tavsiye ederim..
-1 kase dolusu taze zahter
-2 yk.biber salçası
-50 gr.margarin
-yarım çay bard. z.yağı
-1 tk kimyon
-1 yk susam
-1 kase lor yada çökelek
-1 su bard.ılık su+1 su bard. ılık süt
-1 tk maya
-1 çay k.tuz
-alabildiği kadar un
***ılık suya ve süte mayayı,yağları ve tuzu ekleyip 5 dk.dinlendiriyoruz.daha sonra kıyılmış zahter,biber salçası,çökelek,susam ve kimyonu ekleyip karıştırıyoruz ve azar azar unu ilave ediyoruz,hafif ele yapışır bir kıvama gelene kadar.30 dk.mayalanmaya bırakıyoruz.sonra elimizi hafif yağlayıp hamurumuzdan bezeler yapıp dilediğimiz büyüklükte çöreklerimiz açıp yağlanmış tepsiye diziyoruz.üzerlerine süt sürüp biraz daha mayalandırıyoruz.200c de pişiriyoruz.dışı kıtır içi yumuşak çörekleriniz mis gibi çayınızla yemeye hazır:)))
gelelim turşularımıza..közlenmiş biber turşusu için:
-1,5 kg salçalık kırmızı biber
-8 diş darımsak
-1 türk kahve fincanı sirke
-1 tk kalın tuz
-1 çay bard.su
***biberlerimizi közleyip,soyuyoruz.dilediğimiz büyüklükte kesip uygun kavanoza diziyoruz.sarımsakları ince kesip aralarına yayıyoruz.bittikten sonra tuzumuzu suda eritip kavanoza döküyoruz.üzerine sirkeyi ekliyoruz.ağzını sıkıca kapatıp buzdolabında muhafaza ediyoruz.2 gün içersinde turşunuz yemeye hazır...
***tombul biber turşum annemin elinden ..şahanee..apacııı:))
sıra geldi..yoğurtlama ve ekşilemeye...
yoğurtlama: yoğurtlu patlıcan salatasının tahin eklenmiş hali.2 tane közlenmiş patlıcan için yaklaşık yarım çay bard.tahin yeterli..
ekşileme:abugannüşün çüğ hali.abugannüşün bütün sebzeleri közlenir kıyılır ve nar ekşisi eklenir.ekşilemede ise sadece patlıcan közlenir,diğer sebzeler çiğden konur,limon sıkılır ve ek olarak kuru nane ve kuru reyhan eklenir....AFİYETLE..MÜBAREK CUMA GÜNÜNDE DUALARDA ANILMAK DİLEĞİYLE...

Hiç yorum yok: