Cuma, Eylül 30, 2011

PEYNİRLİ PİDE

“Ve şöyle niyaz et: Rabbim! Gireceğim yere dürüstlükle girmemi sağla; çıkacağım yerden de dürüstlükle çıkmamı sağla. Bana tarafından, hakkıyla yardım edici bir kuvvet ver.” (İsra suresi 80. Ayet)
herkese hayırlu cumalar diliyorum...Allah bu mübarek gün hürmtine gönlünüzden geçen ne varsa hakkınıza hayırlı eylesin..inşaAllah....
bu sabah kahvaltı için hazırladığım çift peynirli,3 çeşit undan oluşan çok lezzetli pidelerimi sunuyorum sizlere...kızlarım ve eşim tarafından test edildi onaylandı...:)))
hamur için:
-1 su bard.ılık süt
-1 su bard.ılık su
-1 paket insant maya/yarım su bard.sıvıyağ
-1 tk tuz
-2 yk şeker/1 yumurta(sarısı yüzüne)
-1 su bard.kepekli un
-2 su brd.tam bugday unu
-3 su bard.normal un
iç harçı için:
-2 yk beyaz peynir
-1 kase çörek otlu keçi peyniri
-1 kase dolusu kıyılmış dereotu ve maydonoz karışımı
-1 yumurta
***hamurumuzu güzelce yoğurup mayalanmaya bırakıyoruz.(yogurma esnasında bardağınızın ölçüsüne göre su-süt oranı fazla gelirse un eklenmeli)diğer taraftan iç harcımızı hazırlıyoruz.yaklaşık 20dk.mayalanan hamurumuzdan mandalina büyüklüğünde bezeler yapıyoruz.bezelerimiz merdane yada oklkavayla oval açıp,boylu boyunca iç harçtan koyup pidelerimizin kenarını kapatıp yağlanmış tepsiye diziyoruz.üzerine isteğe göre domates biber dilimleyip,yumurta sarısı sürüp 15 dk kadar tepsi mayası yapıyoruz.daha sonra 2ooc de pişiriyoruz...güzel demlenmiş bir çayda şahane eşlik ediyor pidemize:)))DUA İLE..AFİYETLE...

Çarşamba, Eylül 28, 2011

KEPEKLİ EKMEK

İyi geceler...havaya kış kokusu sindi...burda 3 gündür soğuk...üşüyoruz..pikeleri kaldırıp,battaniye alır olduk üstümüze uyurken:))ama özlemişim kışı..evime yansıyışını..havanın erken kararmasını...yemek kokularının mutfaga daha çok yayılmasını..canımın çok sık acı ve çorba istemesini:)))bize bu duyguları hissetmeyi veren Allah'ımıza sonsuz hamd ve şükürler olsun...Rabbim biz kullarından merhametini esirgeme!amin...
uzun zamandır evde ekmek yapmamıştım...eşim elinde çeşit çeşit un alıp gelene kadar...:))adama da bulaştırıdım un hastalığımı:))hemen kolları sıvayıp hamurumu yoğurdum ve bu yumuşacık miss gibi ekmeklerim oluverdi...
-1 su bard.ılık süt
-1 su bard.ılık su
-yarım su bard.z.yağı
-1 paket insant maya
-tuz
-yeteri kadar kepekli un
üzeri için:
-1 yk.zeytin yağı
-3 yk kadar su
***sütü,suyu,yağı ve mayayı karıştırıyoruz.azar azar unumuzu ekleyip özlü hafif ele yapışan bir hamur yoğuruyoruz.hamurumuz mayalanıp iki katına çıkınca istediğimiz büyüklükte bezeye ayırıyorz.ekmeğimize istediğimiz şekli verip üzerine yağ ve su karışımımızdan sürüp 15 dk kadar tepsi mayası yapıp ısıtılmış fırında pişiriyoruz.mis gibi ve yumuşacık oluyorlar...AFİYETLE..

Perşembe, Eylül 22, 2011

TARHANAMIZ DA HAZIR:))

İyi akşamlar...sonbaharın ilk yağmuru tabiri caizse beşparmak yağıyor..şimşekler çakıyor,gök gürlüyor...damla damla rahmet yağıyor mübarek cuma gecesinde...
kış hazırlıkları devam ediyor evimizde.yapabilir miyim,yapamaz mıyım..olur mu ..olmaz mı derken,kendimi tarhana hazırlarken buldum...yapım aşamalarını fotograflamıştım ama ne hikmetse makinemden silinmiş! 3 günlük sürenin ardından tarhanımız kışa hazır..küçükhanımların emrine...
malzemelerini göz kararı hazırladım..içerisinde:
kırmızı taze biber
yeşil biber
domates
soğan
süzme yoğurt
un
***sebzeleri küçük küçük doğrayıp kendi suyunda pişirdim.soğuyunca tuzunu ve yoğurdunu ekledim.ve azar azar un ekleyerek sert bir hamur yaptım.1 gece dinlendrip balkona temiz bir çarşaf üzerine küçük parçalar halinde serdim.arkalı önlü kuruduktan sonra rondodan geçirdim.bir kaç saat daha kurutup ekelten geçirdim ve kavanozlara koydum..inşaAllah güzel olmuştur...sevgiyle..AFİYETLE..HAYIRLI CUMALAR...

Çarşamba, Eylül 21, 2011

PATLICAN OTURTMA



Selamlar...patlıcanınn her yemeğini gözüm kapalı yerim desem...hatta çiğ haline bile bayılırım..biz küçükken annem dolma oyduğunda için almak için beklerdik:):)Rabbim öyle güzel bir nimet vermiş ki bizlere her şekle her tada bürünüyor...şükürler olsun...musakka ya da oturtma kızartılarak yapıldığı için sık yapmasamda çok sevdiklerimizin arasında...

-3 adet patlıcan

-1 patates

-250gr.kıyma

-3 domates

-1 kuru soğan

-2 taze biber

-karabiber,tuz

-1 yk salça

-sıvıyağ

***patlıcan ve patatesimizi halka şeklinde doğrayıp sıvıyağda kızartıyoruz.ayrı bir tavada kıymayı az z.yağıyla soğan ve biberle kavurup,doğranmış dometesi tuzunu ve karabiberini ekleyip pişiriyoruz.fırın kabımızın en altına kızarmış olduğumuz patatesleri diziyoruz ve üzerine kıymadan yayıyoruz.daha sonra bitene kadar en üste kıyma gelicek şekilde bir sıra patlıcan 1 sıra kıyma yapıyoruz.en üstüne domates ve biber dilip,1 yk domates salçasını sulandırıp üzerine döküyoruz.200c de 2o dk.pişiriyoruz.yanına pilavla çok güzel bir ikili oluyorlar...AFİYETLE..

Cumartesi, Eylül 17, 2011

FİRİK PİLAVI

Selamlar..mutlu haftasonları cümlemize..burda havalar serinlemeye başladı..özellikle akşamları...ee dolayısıyla kış yemekleri akla düşer oldu..sıcak sulu yemekler..yanına pilavlar..turşular...Rabbim her mevsimin tadını ne güzel hissettiriyor biz kullarına..sonsuz şükürler olsun yüce yaradanımıza...
firik pilavı nam-ı diğer firikli aş bizde çok sevilir...pirinç pilavından daha çok yapılır nerdeyse...
(firik,buğdayın olgunlaşıp kurumadan elde edilen bir ürünüdür.)
-1 su bard.firik
-1 su bard.pilavlık bulgur
-yarım su bard.arpa şehriye
-1 su bard.tavuk suyu
-2 su bard. su
-sıvıyağ
-tuz
***yeterli sıvıyağda şehriyemiz kavrulur.üzerine yıkadağımız bulgur ve firik eklenir.biraz kavrulduktan sonra tuz ve sularını eklenir,göz göz olup iyice suyunu çekene kadar pişirilir.altını kapatıp 10dk.dinlendirdikten sonra servis edilebilir..AFİYETLE..

Perşembe, Eylül 15, 2011

DAMLA SAKIZLI SÜTLAÇ



Hayırlı ,mutlu cumalar diliyorum herkese...Allah tüm işlerinizi rast getirsin...tüm dilekleriniz,dualarınız kabul olsun inşaAllah...canınm kızım iyi..çok iyi maşAllah..sübhanallah...

bugün sütçü dedemizin getirdiği sütü kaynattık..birazından yoğurt mayaladık,birazından sütlaç yaptık...

-2lt kadar süt

-1 çay bard.pirinç

-2,5 su bard.şeker

-1 çay k.dövülmüş damla sakızı

-1 paket vanilya

-2yk pirinçunu

-1 çay bard.su

***kaynayan sütümüze pirinçlerimiz yıkayıp ekliyoruz.pirinçler açılınca şekeri ve damla sakızını ekliyoruz.yaklasık 15 dk.kaynattıktan sonra 1 çay bardağı suda pirinçununu açıp,yavaşça tencereye akıtıyoruz.5-10dk.daha kaynatıp altını söndürüp vanilyayı ekliyoruz.kaselere pay edip soğutuyoruz....AFİYETLE..SAĞLIKLA..DUA İLE...

Çarşamba, Eylül 14, 2011

AÇMA



İyi geceler..yorgun,üzgün ve uykusuz bir haldeyim 2 gündür..Hiranurum yine boğaz enfeksiyonu geçiriyor..yine ateş,yine kusma,yine iştahsızlık,yine huzursuzluk...39.3 ateşle acilde başladı günümüz...ertesi gün dr.kontrolü...her seferinde refleksel kusmaları olan kızım,babasını baştan aşağı batırdı...ben apartmanın asansörüne varana kadar temizledim...boğazım şişti ...sıkıntıdan,sinirden..ağlayamamaktan...gurbette olmak çok çokk zor..böyle zamanlarda daha iyi anlıyor insan...bugün daha iyiydi..hiç yemedi desem yeridir...parka gittik..defalarca kayacağa tırmandı..kaydı..sanki bir başına gibi..etrafına hiç bakmadan..o şen kahkahasını atmadan...dün bütün gece ayğımda salladım öyle uyudu..bu gece de aynen..kızım ayağımda uyuyor ben ,postumu yazıyorum...yatağın akoyduğum an basıyo yaygarayı...aslında anneliğin tadı böyle zamanlarda daha mı çok hissediliyor ne? anneliğin sabır olduğunu,fedakarlık olduğu,merhamet olduğunu,en büyük AŞK olduğunu daha da iyi anlıyor insan..Allah hiçbir annenin evladını ağrıtıp incitmesin...içinde benim kuzularımı da..

Ziyaretim yine amacını aştı ne için geldim,neler yazdım..ama dedim ya boğazıma kadar doluyum bu gece...kızlarım için yaptım açmayı..aynurum biraz yedi de karam yüzüne bile bakmadı...........

-1 su bardağı ılık süt

-1 su bard.ılık su

-1 yumurta

-1 paket insant maya

-2yk toz şeker

-1tk tuz

-yarım çay bard.sıvıyağ

arsına:

margarin

üzeri için:

-yumurta sarısı

-susam

***hamurumuzu yoğurup 1 saat kadar mayalandıralım.daha sonra bezeler koparıp,poğaça gibi açıp içine 1 çay k.margarin koyup tekrar kapatıyoruz.tüm bezelerimizi bu şekilde yapıp 20 dk.kadar dinlendiriyoruz.sonra margarini dışarı taşırmadan bezeyi uzatıp iki ucunu ters yöne çevirip buruyoruz.yağlanmış tepsiye dizip bir 20 dk.böyle dinlendiriyoruz.yumurta sarısı sürüp,susam serpip 200c de pişiriyoruz...SAĞLIKLA..AFİYETLE..

Pazar, Eylül 11, 2011

PATATESLİ&SUCUKLU OMLET

Mutlu pazarlar..kahvaltı sofralarına yakışır,lezzetli bir omlet...
-1 adet büyük patates
-1 küçük kase küp doğranmış sucuk
-3 yumurta
-1 küçük kase rendelenmiş kaşar
-tuz
-sıvıyağ
***çok az sıvıyağımızda küp doğradığımız patateslerimizi kızartalım.üzerine sucuklarımızı ekleyelim,biraz çevirip çırpılmış tuz eklenmiş yumurtaları tavaya dökelim.yumurtalarımız pişmeye yakın kaşarımızı ekleyelim ve altını kapatalım:))) AFİYETLE...

Cuma, Eylül 09, 2011

ZAHTERLİ ÇÖREK & YOĞURTLAMA-EKŞİLEME & KÖZLENMİŞ VE TOMBUL BİBER TURŞUSU:))

Merhaba...hayırlı cumalar diliyorum...Rabbim cümlemize mağfiret,rahmet ve merhamet etsin...hayırlısıyla şevval orucuna başladım bugün..bitirmeyi nasib etsin Allah...
sizlere bizim oraların enfes bir lezzetini getirdim bugün..zahterli çörek,zahterli biberli ekmek ya da içine katma diye bilinir..denemenizi şiddetle tavsiye ederim..
-1 kase dolusu taze zahter
-2 yk.biber salçası
-50 gr.margarin
-yarım çay bard. z.yağı
-1 tk kimyon
-1 yk susam
-1 kase lor yada çökelek
-1 su bard.ılık su+1 su bard. ılık süt
-1 tk maya
-1 çay k.tuz
-alabildiği kadar un
***ılık suya ve süte mayayı,yağları ve tuzu ekleyip 5 dk.dinlendiriyoruz.daha sonra kıyılmış zahter,biber salçası,çökelek,susam ve kimyonu ekleyip karıştırıyoruz ve azar azar unu ilave ediyoruz,hafif ele yapışır bir kıvama gelene kadar.30 dk.mayalanmaya bırakıyoruz.sonra elimizi hafif yağlayıp hamurumuzdan bezeler yapıp dilediğimiz büyüklükte çöreklerimiz açıp yağlanmış tepsiye diziyoruz.üzerlerine süt sürüp biraz daha mayalandırıyoruz.200c de pişiriyoruz.dışı kıtır içi yumuşak çörekleriniz mis gibi çayınızla yemeye hazır:)))
gelelim turşularımıza..közlenmiş biber turşusu için:
-1,5 kg salçalık kırmızı biber
-8 diş darımsak
-1 türk kahve fincanı sirke
-1 tk kalın tuz
-1 çay bard.su
***biberlerimizi közleyip,soyuyoruz.dilediğimiz büyüklükte kesip uygun kavanoza diziyoruz.sarımsakları ince kesip aralarına yayıyoruz.bittikten sonra tuzumuzu suda eritip kavanoza döküyoruz.üzerine sirkeyi ekliyoruz.ağzını sıkıca kapatıp buzdolabında muhafaza ediyoruz.2 gün içersinde turşunuz yemeye hazır...
***tombul biber turşum annemin elinden ..şahanee..apacııı:))
sıra geldi..yoğurtlama ve ekşilemeye...
yoğurtlama: yoğurtlu patlıcan salatasının tahin eklenmiş hali.2 tane közlenmiş patlıcan için yaklaşık yarım çay bard.tahin yeterli..
ekşileme:abugannüşün çüğ hali.abugannüşün bütün sebzeleri közlenir kıyılır ve nar ekşisi eklenir.ekşilemede ise sadece patlıcan közlenir,diğer sebzeler çiğden konur,limon sıkılır ve ek olarak kuru nane ve kuru reyhan eklenir....AFİYETLE..MÜBAREK CUMA GÜNÜNDE DUALARDA ANILMAK DİLEĞİYLE...

Salı, Eylül 06, 2011

DOMATESLİ ERİŞTE

Kızlarıma kış için yaptığım erişteler...bugün iyice kurudular..cam kavonoza konulup,saklandılar..bence yapımı kolay ve eğlenceli:))
-3 yumurta
-1 su bard.domates püresi
-1tk tuz
-yeteri kadar un
***orta boy 3 domatesi soyup kendi suyunda pişiriyoruz.fazla suyunu süzüp,blenderden geçirip soğumaya bırakıyoruz.bir kaba yumurtaları,soğuyan domates püresini tuzu koyup karıştırıyoruz ve çok sert bir hamur olana kadar un ekleyip yoğuruyoruz.hamurumuzu 6 bezeye bölüp biraz dinlendiriyoruz.bezelerimizi ne çok ince ne çok kalın olmayacak şekilde açıp temiz bir çarşaf üstüne havadar bir yere koyuyoruz.yaklaşık 3odk.havalandırıyoruz.daha sonra şeritlere ayırıp,üstüste koyup kibrit çöpü kalınlığında kesiyoruz.tekrar çarşafımızın üzerine serip 2 gün kurutuyoruz....AFİYETLE..MİNİKLERİMİZE ŞİFA NİYETİNE:)))

Pazar, Eylül 04, 2011

MUALLE

Ramazan ve ramazan bayramını geride bıraktık..Allah daha birçok ramazan'a ve bayramlara kavuşmayı ulaşmayı nasib etsin...
biz bu aralar boş emzik bırakma-unutturma günleri içinde boğuşuyoruz kızlarla...saklayıp kaldırıyorum ,akıllarına düştümü meme ..meme..meme.. diye verene kadar susmuyorlar..deneyimli anneler yardım lütfen...balkondan attım,çamura buladım yok yine de çare olmadı..acı sürmeyede yüreğim el vermiyor...Allah yardımcımız olsun.....
muallemiz..bizim yaz yemeklerimizdendir...çok besleyici ve lezzetlidir...
-4 adet orta boy patlıcan
-1 su bard.ıslatılmış yeşil mercimek
-3 adet olgun domates
-2 adet kuru soğan
-2 adet yeşil biber
-1 yk salça
-1 tk kuru nane
-1 tk tuz
-z.yağı
-yeteri kadar su
***patlıcanları alacalı soyup 3 e bölüp,dilimleyip balkona güneşe bırakıyoruz.bir kaba 10dk.suda beklettiğimiz mercimeği,doğranmış soğan,domates,biberi,salçayı,nanaeyi,tuzu ve yağı ekleyip ovalıyarak karıştırıyoruz.tencereye biraz harçtan yayıp üzerine patlıcan döşüyoruz.bir harç bir patlıcan yapıyoruz.en üste patlıcan döşeyip suyunu verip,pişiriyoruz.ılınınca yanında güzel dereotlu cacıkla servis yapıyoruz..AFİYETLE...


Perşembe, Eylül 01, 2011

PATATESLİ-KIYMALI İÇLİ KÖFTE & ŞAM BAKLAVASI



Ramazan ayı ha geldi ha gelicek derken,bugün bayramın 2.günü bitti...hepimizin bayramı kutlu olsun..mutlu ve huzurlu bir şekilde geçirmeyi nasib etsin Rabbimiz...her ne kadar eski tadı olmasa da bayramlar güzel..bayrammı beklemek güzel...biz arefe günü annemle evimizi temizledik,çarşıya indik,eve geldik iftar hazırladık.iftardan sonra 12 ye kadar içli köfte yaptık,ben kuaföre gittim,1 de geldim:))...ama sabah uyandığımıda ayaklarım o kadar çok ağırıyordu ki anlatamam::):)önce bir güzel bayramlaştık kahvaltımızı ettik..gün öyle geçti..bugün öğlen annem gitti:((( kızlar çok ağlladılar annemle kardeşim otobüse binince...uyuyana kadar durup durup annene derde? mupapa derde diye sorup durdular..kuzularım..bayram şekerlerim..küçüçük karıncıkları şeker doldu bugün..naptıysam engel olamadım...:)))

gelelim tariflerimize; içli köfteyi genelde herkes biliyor..şam baklavası tarifi Oktay ustaya ait..kesinlikle denemelisiniz..harika bir tatlı..bence..bizce..

-500 gr. irmik

-1 su bard.toz şeker

-2 çorba k.un

-1 çay bard.sıvıyağ-2 çorba k.yoğurt

-1 su bard.ceviz(tarifte fındık vardı)

-1 tk. kabartma tozu

-yeteri kadar su

şerbeti için:

-3 su bard.şeker

-3 su bard.su

***irmiği karıştırma kabına alıp ortasına şeker ve toz cevizi ekleyip harmanlıyoruz.yoğurt,yağ ve yaklaşık yarım çay bard.su ekleyip karıştırıyoruz.un ve kabartma tozunu ekleyip,yağlanmış kabımıza yayıyoruz.180 cde üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.sıcak tatlımıza soğuk şerbet, döküp,baklava dilimi şeklinde kesiyoruzdinlendikten sonra servise hazır....AFİYETLE..HUZURLU,MUTLU NİCE BAYRAMLARA..SEVGİLER