Cumartesi, Aralık 31, 2011

ÇİĞKÖFTE(ETSİZ)


Geceniz hayırlı olsun....
Hava ne kadar da soğuk...
İki gecedir uykum kaçıyor..sabaha doğru gözüm dalıyor,namaza kalkamıyorum...
Bu gece erken yatmaktı niyetim ama kızlar geç uyudu...sağı solu topla derken bu saati buldum yine...
Dün eşimin arkadaşları ve eşleri bize gelmişlerdi...
Eşim çiğköfte yaptı onlar için...
Ben etli yemedğim için önden etsiz ayırıldı bana:))
Misafir hoşgeldi..sefa geldi de..çocuklar felaketti...
Milimetrik kaymalara bile tahammülü olmayan ben yerinden oynayan halıları çaktırmadan arasıra düzeltmekle mükelleftim...
Bir ara oyuncak sepeti için misafir çocuk hiranurun gırtlağına yapışmıştı baktım.!!!!
Leeeenn ben seni varyaaa diye içimden geçen..dilimden yapma oğlum o daha bebekk ...
:)))kızlarımı öpüp başıma koyasım geldi valla..
Allah yardımcısı olsun kadının niye öyle bi deri bi kemik anladım:)))
Neyse gelelim köftemize..bayılıyorumm etsiz çiğköfteye...yanında sosuda varsa ohhh lavaşa sar..ye...
-1,5 su bard.köftelik bulgur
-1 kurusoğan rendesi
-1 yk dolusu isot
-1 yk çiğköfte harcı
-1 yk biber salçası
-1yk domates salçası
-2yk yoğurt
-kimyon,tuz
-yarım çay bard.sıvıyağ
-yeteri kadar su
***yağ hariç tüm malzemelerimizi güzelce karıştırıyoruz.ara sıra su vererek yaklaşık 1 saat kadar yoğuruyoruz.bulgur iyice özleşiyor.yağını azar azar ekleyip biraz daha yoğrurup küçük küçük sıkarak servis tabağına alıyoruz.
SOS İÇİN:
-3yk kadar ketçap
-1 yk nar ekşisi
-1tk pulbiber
sos malzemeleri güzelce karıştırılır.bol yeşillik,marul ve lavaşla afiyetle yenir...AFİYETLE...HEPİMİZ İÇİN GÜZEL,BEREKETLİ BİR YIL DİLERİM..SEVGİLER

Çarşamba, Aralık 28, 2011

MERCİMEKLİ & CEVİZLİ BÖREK


'Sadakaları konusunda gönülden veren müminleri çekiştiren ve güçlerinin yettiğinden başkasını bulamayanlarla alay edenler yok mu,Allah onları maskaraya çevirmiştir.onlar için can yakıcı bir azap vardır..(tevbe,79)
Bügünlerde bol bol meal okumak istiyorum...
Ezbere bildiğim ayetler tek tek sıralanıyor gözümde....
Kuluz..bahanemiz ne çok!
Her işe kendimi üçe,dörde bölüp yetişen ben neden okumaya vakit ayıramıyorum ki...
Artık ciddi anlamda hergün belli bir vaktimi ayırıp Kuran okuycam inşaAllah...
Kulağımda hep aynı kelime..ŞEFAAT...
Rabbim hepimizi hidayete erdirsin...
Bugün komşu 3 teyze bana çaya geldiler...hoşgeldiler ..sefa geldiler...büyük nasihatları alındı..kulağa küpe edildi...sevim teyze ikiz torunları efe ile ege'nin hasretini bizim kızlarla bi nebze olsun dindirdi...çok uzaklarda kötü bir hastalıkla savaşan ve Allah'ın izniyle şifa bularak bu savaşı kazanacak Hatice ablayla msn le görüşüldü...asker arkadaşım..ne güzel çıkmış saçların...dualarımız..kalbimiz...seninle...
çay menümüzde:
-kısır
-ıspanaklı& pırasalı börek
-mercimekli& börek
-seyhan teyzenin enfes ezme turşusu
-balkabaklı pasta
Gelelim şu mercimekli cevizli böreğe..denemediyseniz şiddetle tavsiye ediyorum..kendim yaptım diye söylemiyorum ama şahane olmuştu:)))
Börek için:
-7 yufka
-1,5 su bard.yeşil mercimek
-1 büyük soğan
-yarım su bard.çekilmiş ceviz
-yarım demet maydonoz
-karabiber,pulbiber,tuz
-3yk kadar z.yağı
Böreğin sosu için:
-2 yumurta
-1 büyük su bard.yoğurt
-1 çay bard.sıvıyağ
-yarım su bard.su
***iç harç için mercimek haşlanıp süzülür.diğer tarafta soğanlar yemekelik doğranıp yağda çevrilir.damak tadına göre baharatlar ve haşlanan mercimek eklenir.bir iki çevirilip altı kapatılır.ılıyınca ince kıyılmış maydonoz ve ceviz ilave edilir.harc soğumaya bırakılır.bu arada sos hazırlanır.yağlanmış tepsiye bir yufka serilir.harc sürülür.diğer yufkalar parçalanarak konur soslanır.3.yufkada harcın yarısı dökülür.6.yufkada kalan yarısı dökülür.7.yufkayala üzzeri kapatılır kalan sos üzerine güzelce sürülür.tepsiyi streçleyip 1 gece buzdolabında bekletilir.ertesi gün dilimlenip 200c de pişirilir..ılıkken yemenizi tavsiye ederim...AFİYETLE..SEVGİLER...

Salı, Aralık 27, 2011

ZEYTİN ÜFELEMESİ / SALATASI / PİYAZI:))


Kapalı,soğuk bir günden selamlar...
Bugün sizlere Antakya kahvaltı sofralarının vazgeçilmezlerinden olan zeytin üfelemesi( Antakya şivesiyle öfelemesi)ni tanıtmak istiyorum..
Zeytinler kırılıp,günlerce suyu değiştirilerek tatlandırılır.ve tuzu eklenip yenmeye hazır olur...
zeytin salatası için:
-1 kase kırık zeytin
-3 sap taze soğan
-yarım demet maydonoz
-2 yk nar ekşisi
-1 tk pul biber
-yarım çay bard.sızma z.yağı
-tuz
***zeytinlerin çekirdeği çıkarılır,ince kıyılmış yeşillik,ekşi,yağ ,tuz ve baharatı eklenip harmanlanır.denemenizi tavsiye ederim...SEVGİYLE VE AFİYETTE KALIN...(aceleyle çektiğimden fotoğrafı beğenmedim ama sizlerle paylaşmak istedim)

Cumartesi, Aralık 24, 2011

BİBERLİ EKMEK...



Ya ilahi!gizlediğim şeyleri açığa çıkardıklarımdan daha hayırlı kıl..açığa çıkardıklarımı da güzel kıl..
Ya ilahi!katılığımı yumuşat,cimriliğimi cömertliğe çevir,zaafıma kuvvet ihsan buyur...
Ya ilahi!gaflet içindeyken canımı almandan,beni gaflette bırakmandan ve gafillerden olmaktan sana sığınırım..
Ya ilahi!emrinde bizleri sabit-i kadem(ayağımızı sabit)kıl ve bizi koru...AMİN..
Selamlar...Hz.Ömer(r.a)in güzel bir duasıyla sizleri karşılamak istedim...Allah tüm işlerinizi hayretsin,rast getirsin...
Haftasonu kahvaltıları,günler için pratik ve lezzetli bir memleket tadı...hele birde odun ateşinde olaydı...
Hamur için:
-1 su bard.ılık su
-1 çay bard.ılık süt
-1 yumurta
-1 paket insant maya
-1 çay k.tuz
-1 çay k.şeker
-yarım çay bard.sıvıyağ
-yeteri kadar un(ben kepekli un kullandım)
Üst harcı için:
-büyükçe bir kase lor
-1 domates
-1 büyük kurusoğan
-yarım çay bard.z.yağı
-1 yk acı biber salçası
-1 tk tatlı biber salçası
-1 çay k.kimyon
-1 çay k.toz küzbara(kişniş)
-1 yk susam&çörekotu-1 tk kekik
-varsa kırıntı peynir
-tuz
***hamur yoğurup sıcak yerde yaklaşık yarım saat mayalayalım.harcımızın bütün malzemelerini rondoya doldurup çekelim.mayalanan hamurumuzu iki bezeye bölüp yağlanmış tepsilere yayalım.üzerine harcımızdan bolca koyup,önceden ısıtılmış 220c de pişirelim...AFİYETLE..MUTLU HAFTASONLARI..

Cuma, Aralık 23, 2011

KAKAOLU BÜSKÜVİ :)))


Ahh bugün bu büskivileri yapana kadar kan ter içinde kaldım desem yeridir...
Evet altı üstü bir büsküvi amma ben kızlarımla kalkıştım bu işe...
Aman Allah'ım bir heves,bir telaş masanın başında...
Elinde merdaneyle bekleyen mi dersiniz...kalıpları oyy oyy caniim caniim diye seven mi:))
Yoksa löp löp hamuru ikileta diye ağzına atanı mııı..,
Kızım hamur o annecimm yenmez...Hayiir anneee ikileta....
Velhasıl kelam zar zor bitirip tepsiye yerleştirdik büskivileri...
Ben öğle namazına durdum...
Sonuç:üst tepsideki büskivilerin ortadan yanmaya başlamış,alt tepsidekileri de alttan alttan tütmeye başlamış!!!
Eee.. buna da şükür...ya hepsi yansaydı:)))
büsküviler soğudu kurtadıklarımızdan kuzular tattı..ufak tefek bir kavanoza yerleşti kalanlar...
Kalanlar demişken ..artk yoklar..babamız pc başındayken kızlarıyla birlikte hüpletmiş...
Afiyet bal şeker olsun..
Bir daha yapmak üzere söz verildi...bu sefer kızları uyutup öyle yapıcam..bide pişince fırının başında durucam...:))
BÜSKÜVİMİZ İÇİN:
-150 gr.tereyağ
-1 yumurta
-1 su bard.şeker
-1 vanilya
-1/2 kabartma tozu
-50gr.kakao
-yeteri kadar un
***yağ,şeker ve yumurta iyice karıştırılır.içine elenen kurular eklenir,kulak memesi kıvamında hamur yoğurulur.buzdolabında 20dk.dinlendirilir.daha sonra şekillendirilip pişirilir..YAKMADAN:))HAYIRLI GECELER...

Çarşamba, Aralık 21, 2011

SOSLU KIŞ KIZARTMASI


Selamlar...
Sebze fiyatları aldı başını gitti..
Zam şampiyonu taze soğan,karnıbahar...
Taze soğan suya koysan uzar gider..
Kilosu 8 lira..
Anca 5-6 saptan oluşan bağı 2 lira...
Allah bugünlerimizi aratmasın...çok şükür halimize...
Bizim evimizde kızartma çok sık yapılmaz...
Ara ara ve genelde sabah kahvaltılarına...
Malum patlıcan,kabak zamanı değil ...
geçen haftadan kalan yarım karnıbahar:)),2 havuç ,3 patates,4 biberle koca bir servis tabağı kızartmamız oldu..
SOSU İÇİN:
-4 diş sarımsak
-1 su bard.domates püresi(yazdan yapılmış)
-2yk ketçap
-yarım çay k.kimyon
-tuz
***kızartma yaptığğımız tavadaki yağı süzüp sarımsakları ve domates püresini pişiriyoruz.ketçabı,kimyonunu ve tuzunu ekleyip kızartmamızın üzerine gezdiriyoruz..kıyılmış maydonuzu da ekleyince sofrada yerini almaya hazır..sıcak çay,sıcacık ekmekle çok zalıımm bir şey oluyor..biraz fazla yediriyor ama...olsun varsın...AFİYETLE..

Pazartesi, Aralık 19, 2011

MİLFÖY PİDE/LAHMACUN



İyi akşamlar...
Kızlar ve babamız pepeye bayılmışken:)) bende postumu yazayım dedim...
Birazdan haftalık banyo törenimiz var kızlar mızmızlancak...
Yazın sudan çıkmayan kızlar,kış geldimi banyodan kaçıyorlar...
Kızımm hadi banyoya diyorum..aynı anda aynı ses:HAYİİRR ANNE HAYİİR!!!
Sizin hayirinizi yerim ben amma bugün banyodan kaçış yok...
Birazdan evimizde çığlık çığlığa kaçış var:)))
Klasik bir pazartesi günü...
Gündüz dip bucak temizlik..öğleden sonra yemek...akşam yemeği faslı..bulaşık...
DİN-LEN-MEK..istiyorum....
Kızlar uyusun kendime yandan çarklı bi kahve..söz...
gelelim pidemize yada lahmacunumuza...
Dün öğleden sonra yaptım çayla beraber pek bi güzel gitti...denemenizi tavsiye ederim...
-6 adet milföy(çift)
iç için:
-250 gr.kıyma
-2 kuru soğan
-1 domates
-çeyrek demet maydonoz
-1 tk domates salçası
-2 yk nar ekşisi
-tuz-karabiber
üzerine sürmek için:
-rarım çay bard.z.yağı
***milföylerimizi un yardımıyla biraz genişletiyoruz.yağlı kağıt serdiğimiz tepsimize alıp,iç harcını döşüyoruz.kenarlarını kıvırıp ,fırçayla her yerine z.yağı sürüyoruz.diğer milföylere de aynı işlemi uygulayıp,önceden ısıtılmış 200c lik fırında pişiriyoruz..sıcak sıcak nefis oluyor...AFİYETLE..MUTLU,HAYIRLI,BEREKETLİ HAFTALAR....ayrıca bu tarifi etkinlik için sevgili arkadaşım http://anneminkiziyim.blogspot.com/ a gönderiyorum

Pazar, Aralık 18, 2011

BALKABAKLI PRATİK PASTA & HAYATIMDAKİ 7 GERÇEK:))




Günaydın...
Henüz ev ahalisi uyurken ,bi bakıyım sorun giderilmiş mi dedim...
Yokk..her şey dünkünün aynı...
Eklediğim foto degil de html si çıkıyor...
Ama ön izleme de blogda fotolar görünüyor...anlamadım ben bu işi arkadaş...
Bu sorunu gidermek uğruna pastamın en güzel fotoları silindi akşam...kala kala bunlar kaldı:((
Sevgili blogger lütfen sorunumu gider!!!
Gelelim pastamıza...
Aslında kabak tatlısı olarak hazırlamıştım önce..ama pek fazla pişirmişim çok yumuşadılar...
Bende hemen püre yapıp,1 paket petibör büsküvi,krem şanti,muz ve cevizle inanılmaz lezzetli bir pasta oldu..kuzucuklarda pek beğendi..
Afiyetler olsun...
Gelelim mime...
Sevgili arkadaşım tombul tarifler beni mimlemiş..
İşte mim konusu:HAYATIMDAKİ 7 GERÇEK...
1-asla önyargılı değilimdir...karşımdaki insanı dinlemekten yanayım mutlaka...
2-kimsenin yüzüne söyleyemeyeceğim bir sözü arkasından asla söylemem...
3-evde temizlik yapmadğım gün kendimi çok suçlu hissederim..şöyle bir yüzden de olsa mutlaka temizlerim..(anadan kıza geçmiş bir takıntıdır efendim)
4-ailem...hergün yeni bir dünya keşfettiğim kızlarım...benim dualı meleklerim...üzerimizde o kadar çok insnaın duası vardı ki..o dönemler...Allah hepsinden razı olsun...
5-maneviyat benim için çok ama çok önemlidir..kendimi iç dünyamda hep huzurlu hissetmek isterim...böyle olmadığı günlerç ok mutsuz,karamsar olurum..onun için Allah'ı ve bana Allah'ı hatırlatan dostlarımı,Efendimizin örnek hayatını hiç aklımdan çıkarmam...ihlaslı ve takvalı yaşamak isterim..inşaAllah...
6-vedalaşmaktan çok yoruldum artık..zaman geçtikçe buna alışmam gerekse de ben her memleketten eve dönüşlerde içimi bir sıkıntı kaplar,gözyaşlarıma hakim olamam...buralarda hiç arkadaşım yok...bütün sevdiklerim,arkadaşlarım orada hepsi bir arada diye kendime biraz acıtasyon yapıyorum galiba...hepsinin bir arada olup toplandığı günler ben burda çok üzülüyorum..ama Allah böyle ayrılık versin..toprak altından olacağına yedi dağın ardında olsun demiş büyüklerimiz...
7-sevgili okuyucu..7.şık sana ait..söyle bakalım beni nasıl bilirsin....
Arkadaşıma teşekkür ediyorum...sevgiyle kalın...dua ve selam ile...

Cumartesi, Aralık 17, 2011

???

arkadaşlar neden bilmiyorum ama fotoğraf yükleyemiyorum..sanırım bloggerdan kaynaklanan bir sorun...daha önce bu durumu yaşayan var mı...bekleyen bir mimim ve balkabaklı pastam var:((
üzgünüm...nerden çıktı bu problem...

Çarşamba, Aralık 14, 2011

KAKAOLU & FINDIKLI KEK

Selamlar...
Rabbim gününüzü hayırlı ve bereketli kılsın inşaAllah...
Evde derin sessizlik..kızlar öğle uykusunda....
Temizlik bitti..her yer güzel kokuyor....
Akşama zeytinyağlı pırasa pişicek..daha erken....
Evin beyi pazar alış verişine gitti....
Mavi çiçekli pazar arabası var:))
Saolsun evlendiğimşzden beri pazar işini kendi görür...
Ben bazen keyif olsun diye giderim...
Dün akşam Aynurcumun kek krizi tuttu yine..hemde bu sefer'ikiletalı ted' istedi kızım...
İşte karakız uyurken aynurcumla yaptığımız kekimiz....
-3 yumurta
-1,5 su bard.şeker
-1 su bard.iri kırılmış fındık
-1 su bard.z.yağı
-3 yk kakao
-1,5 su bard.süt
-1er paket vanilya kabartma tozu
-1 limon kabuğu rendesi
-yeteri kadar un
***yumurta şeker çırpılır.sırasıyla yağ,kakao,süt,vanilya eklenir biraz daha çırpılır.elenerek unu ve kabartma tozu eklenir karıştırılır.en son fındık ve limon kabuğu rendesi eklenir.yağlanmış kalıba dökülür,180c de pişirilir...AFİYETLE....

Salı, Aralık 13, 2011

TAVUKLU PİLAV & LAHANA SALATASI;))


İyi akşamlar diliyorum hepimize...
Nasıl geçti gününüz...
Yorgun..yoğun..keyifli..neşeli..huzurlu...
Umarım canınızı sıkacak,üzüleceğiniz haberler almamışsınızdır...
Benim günüm hergünün aynıydı...
Kendime çok çok uzun zamanlar ayıramıyorum ama,hayat tatlı bir telaş,koşuşturmaca içinde geçiyor işte.....
Neyse ben kendime zaman ayırma konusuna çok fazla girmeyim..-bunun için binlerce neden yazabilirim-....
Tavuk bizim evimizde çok sevilir...haftada en az 2 kere bir çeşidi bulunur soframızda..ama biz en çok pilava çok yakışan haşlanmış halini severiz...
Mis gibi tavuklu pilavı kim sevmez ki...
Yanına lahana salatamız ve ayranla nefis bir akşam yemeği oldu...
Tarif yok..
Eminin siz daha güzellerini yaparsınız..
Ama bende kıvırıyorum bu pilav işini:)))AFİYETLE...

Pazartesi, Aralık 12, 2011

FIRINDA KÖFTE & PATATES-KARNABAHAR

Selamlar...2 gündür yerimden kıpırdıyacak halim yok..öyle ağır bir gribe yakalandım ki..
Mahvetti beni...
Öksürürken ciğerlerim yerinden fırlıcakmış gibi ağırıyor:((
Ses desen bazen var bazen yok..
Tek isteğim gribi yeni atlatan kızlarıma bulaştırmamak.....
Geldiğimden beri neredeyse hiç dışarı çıkmadım.çıkamadım...
Bugün Aynur'u babayla başbaşa bırakıp,Hiranurla ufak bir çarşı pazar turu yaptık...
Girdiğimiz bir züccaciyede kızım bu tabakları görüp:anne çiçekli kabak!! dedi...
Eee ne yapılır o tabaklar alınır:)))
Tabaklar alındı..bir güzel yıkandı ve küçüklerimin akşam yemeği servis edildi...
Çok hafif,sağlıklı ,lezzetli fırında köfte-patates-karnıbahar üçlüsü...
KÖFTE İÇİN:
-5oogr.az yağlık dana kıyma
-yarım demet maydonoz
-1 dilim bayat ekmek
-2 diş sarımsak
-karabiber,kimyon,tuz
GARNİTÜR İÇİN:
-2 büyük patates
-yarım karnıbahar
-4 diş sarımsak
-z.yağı
-tuz
***köftemizi yoğurup dinlenmesi için buzdolabına kaldırıyoruz.garnitür için karnıbaharı ayıklıyoruz.patatesleri dilediğimiz şekilde kesiyoruz.borcama alıp,diş sarımsakları,tuzu ve yaklaşık 3-4 kaşık z.yağını ekleyip karıştırıyoruz ve fırına veriyoruz.diğer taraftan yağlı kağıt serdiğimiz tepsiye şekillendirdiğimiz köfteleri diziyoruz ve fırına veriyoruz.yüzleri kızarınca diğer taraflarını çeviriyoruz.garnitürlerimizde kızarınca köfteyle birlikte servis yapıyoruz...öncesinde küçük bir kase mercimek çorbası...nefis...AFİYETLE...

Cuma, Aralık 09, 2011

ISPANAKLI & PIRASALI BÖREK


Yavaş yavaş beyaz örtüyle kaplanmaya başladı buralar..inceden inceden nazlı nazlı düşüyor kar taneleri...
Tam bu soğuk havaya yakışır türden böreklerim...sıcacık..çıtır çıtır...yanına demini güzelce almış bir bardak çayla beraber akşam yemeğimize konuk oldular...

-1 kg un
-1 paket maya
-tuz
-yeteri kadar ılık su
İÇ HARCI İÇİN:
-500gr.ıspanak
-500gr.pırasa
-1 kase lor&beyaz peynir
-1 tk tatlı biber salçası
-1 yk susam
-1 çay k. kimyon
-yarım çay bard.z.yağı
-tuz

HAMURU AÇMAK İÇİN:
-1 su bard.sıvıyağ
***hamurumuzu ele yapışan bir kıvamda yoğurup mayalanmaya bırakıyoruz.(1 saat kadar).ıspanakları ve pırasaları temizleyip,ince ince kıyıyoruz.az tuzla ovup,fazla suyunu sıkıyoruz.içerisine peynirleri,salçayı,yağı,kimyonu,azsa tuzunu ekleyip karışt
ırıyoruz.mayalanan hamurlarımızdan mandalina büyüklüğünde bezeler yapıyoruz.bezeleri de 15 dk.dinlendiriyoruz.dinlene bezelerimizi elimizi arasıra yağlayarak açıldığı kadar açıyoruz.açılma esnasında yırtılabilir,sorun değil.bir kenarına harcımızdan koyup rulo yapıyoruz.elimizle rulomuzu hafif uzatıp iki ucunu ortaya kıvırıyoruz.yağlanmış tepsiye dizip,kalan yağı böreklerin üzerine sürüp 220c de pişiriyoruz...SEVGİYLE..AFİYETLE..

.

Perşembe, Aralık 08, 2011

ARAP KEBABI

Soğuk,sisli,hafif yağmurlu bir Tokat gününden merhaba...
Kendim dahil tüm galatasaylıları kutlarım:))ne heyecanlı maçtı:))
Kızlar bile gool goool diye alkışlıyordu:)
Kızlar dedimde bugün bir öksürük yapışmış kuzularıma sormayın...
Şimdi elma-zencefil-tarçın çayı hazırladım..balla tatlandırdım içtiler...
Anneler balgam ve öksürük için doğal olan tavsiyelerinizi bekliyorum..
Ben ilaç içmeyi de -çok mecbur kalmadıkça-içirmeyi de sevmiyorum...
Birileri bana tıp düşmanı diyor ama değilim...
Aşırı ilaca,gereksiz yere içilen ilaca karşıyım...
Dr.a gittiğimizde önce doğal tedavi edicileri soruyorum..yok olmaz diyorsa adam içiriyorum ilaçları:))
Kızlarımda benim tam aksim..bayılıyorlar şurup içmeye...
Madem öyle bende şurup şişesin doldurdum,balı,pekmezi...
Her gün sabah-akşam biber kaşık:)))
Allah tüm hastalara şafi ismiyle teccelli etsin inşaAllah....
Şimdi gelelim kebabımıza..lezzetli mi lezzetli bir memleket yemeği....
-500 gr.az yağlı kıyma
-2 baş büyük kuru soğan
-2 tane taze biber
-3 tane domates(yazdan difrize attıklarımızdan)
-yarım demet maydonoz-1 yk domates salçası
-karabiber,tuz
-z.yağı
***kıymamızı kendi suyunu salıp,çekene kadar kavuruyoruz.yağını ekleyip,piyazlık doğradığımız soğanları ve taze biberleri ekleyip kavurmaya devam ediyoruz.salçasını,tuzunu ve biberini ekleyip,bir müddet daha kavuruyoruz.en domatesini katıp,kısık ateşte su eklemeden pişiriyoruz.domateslerde pişince kıyılmış maydonozumuzu ekleyip dinlendiriyoruz.be yanına patatesli bulgur köftesi ve ayran yapmıştım...ama pilav da çok yakışır..SEVGİYLE..AFİYETLE:))ŞİFA NİYETİNE...

Çarşamba, Aralık 07, 2011

PIRASALI OMLET/MÜCVER


Sebze yemeyi çok seven çocukları olan şanslı bir anneyim ben..nerde,ne şekilde,hangi yemekte hangi sebze olursa olsun,itiraz etmeden küçücük eller,küçücük çatallarla ,minicik ağızlarıyla yerler:))şimdi benim miniklerim ezogelin çorbalarını içerken,bende sabah onlar için yaptığım pırasalı omlet postunu yazıvereyim..çorbaya ekmek banan elleri sevsin annee oyy:))
:))
-1 sap pırasa
-çeyrek demet maydonoz
-2 yumurta
-1 yk dolusu beyaz peynir
-1 tk un
-kimyon
-tuz
-z.yağı
***pırasa küçücük doğranır ovulur.üzerine kıyılmış maydonoz,ezilmiş peynir,yumurta,un ve kimyon eklenir.z.yağıyla yağladığımız tavaya dökülür arkalı önlü pişirilir...yanında sıkma portakal-limon-mandalina suyuyla hüpletilir:)))biliyo musunuzz pırasa yerseniz boyunuz bu kadaaaarr olur:))))sevgiyle..afiyetle:)))

Pazartesi, Aralık 05, 2011

AŞÜRE...

Aşüre gününüz mübarek olsun..Allah tuttuğunuz oruçlarınızı,ettiğiniz dualarınızı ve yaptığınız hayırlarınızı kabul etsin inşaALLAH...birçok evde aşüre kazanları kaynadı ve konukomşuya ikram edildi...ne güzei bir ay Muharrem..ne güzel bir gün aşüre...
aslında benim çok depresif geçirdiğim bir gündü bugün...niye böyle oldum anlamadım...kızlar çok mızmızlandı yada bana öyle geldi..elim ayağıma dolandı da dolandı...sığamadım..sığdıramadım bir yere kendimi...bir teyze için 4444 tefriciye okunucaktı bu akşam yatsı ezanına kadar..b
ende 500 tane aldım kendime güvenerek ama yetiştiremedim..o kadar çok oyalandım ki...üzüntüm..sinirim bundandı belkide..verdiğim sözü zama
nında yetiştirememdi...ama yarın Allah'ın izniyle bitircem...kalbimin kırıklığı ,hüznüm,telaşım bundandı belkide....neyseee...Rabbim niyetimi biliyor....
tekrardan aşüre gününüzü kutluyorum...mutfagınızdan,sofranızdan bereket,yuvalarınızdan huzur mutluluk eksik olmasın inşaALLAH...
aşüre ölçülerini vermiyorum..herkes çevresine göre hazırlamıştır...
-bugday

-kuş üzüm
-kuru üzüm

-kuru kayısı

-dut kurusu
-elma
-dolmalık fıstık
-fındık
-badem
-şeker
üzeri için:
-nohut
-nar
-tarçın
-hindistan cevizi...

SEVGİYLE..AFİYETLE....

Cuma, Aralık 02, 2011

KAYTAZ BÖREĞİ


Aslında başlığa, bayıldığım,pişerken fırının önünde kedi gibi beklediğim,koklaya koklaya yediğim,yerken mest olduğum canım memleketimin böreği..bitanem..bi bi bii...gibi cümleler yazmak geldi içimden..böyle sakin bir başlık gibi ama..ne hisler barındırıyor içinde bir bilseniz:))) kaytaz böreği bir yana diğer hamur işleri bir yana...bugün kolları sıvadık,kızlarımla beraber bir güzel yaptık:)))o hamurlu elleri görmeliydiniz..benim aynur kızım hamuru yeme karnın ağrıycak die göz ayırmalarımı..bu kız aynı anasına çekmiş hamur yiyo:)))ama ben oruçtum yemedim valla:)) bu arada kızlarım sübhanekeyi öğrenmeye başladılar...duanın ortasında amin deyip eller yüze sürülüyo ki ..görmeye değer...kuzu bunlar vallah kuzu...
neyse gelelim canım ciğerim,böreğimize...
-1 kg un
-1tk tuz
-1 paket ınsant maya
-yeteri kadar ılık su
üzeri için:
-5oogr.az yağlı kıyma
-3 kuru soğan
-1 tk karabiber
-3yk kadar nar ekşisi
-tuz
hamuru aömak için:
-yarım paket margarin
-1 çay bard.sıvıyağ
***hamurumuzu ele yapışan bir kıvamda iyice yoğurup,mayalanmaya bırakıyoruz.diğer tarafta soğanlarımızı rondodan geçirip,fazla suyunu sıkıp kıymaya ekliyoruz.tuzunu,karabiberini,ekşisini de ekleyip iyice yoğuruyoruz.
yaklaşık 1 saat kadar mayalanan hamurumuzu,elimizi yağlayıp mandalina büyüklüğünde bezelere bölüyoruz.margarini eritip,sıvıyağla karıştırıyoruz.dinlenen bezelerimizi yine elimizi arasıra yağlayarak açıldığı kadar açıyoruz.açma sırasında yırtılabilir,önemli değil.açtığımız bezemizi dörde katlayıp yağlanmış tepsiye koyuyoruz.bezelerimiz bittikten sonra yaptığımız harcı böreklerimizin üzerine pay ediyoruz.kalan yağımızıda yine elimizle böreklerimize sürüp 220cde pişiriyoruz...AFİYETLE....