Pazartesi, Temmuz 30, 2012

HÜNKAR BEĞENDİ


11.günü de geride bıraktık..Allah oruçlarımızı kabul etsin inşaAllah...
Şimdi kahveler içiliyor,çaylar demleniyor...
Belki kimilerimiz küçük şekerlemeler yapıyor:))
Kimimizde benim gibi çoluğu çocuğu uyutup ayaklarını uzatmış ,keyifli bir post yazıp ,dondurma yiyor:)))
Gelelim bugünkü iftar menümüze:
-şehriyeli domates çorbası
-hünkar beğendi
-yoğurtlu karışık kızartma
Hünkar beğendiyi ilk kez denedim ve ilk kez tattım:))
Hoş hafif bir tadı var...arasıra yapabilirim:))
MALZEMELER:

  • 2 adet közlenmiş patlıcan
  • 1,5 çay bard.süt
  • 2 yk un
  • 1 yk tereyağ
  • 1 tutam tuz
  • 250gr.kuşbaşı et
  • 1 kuru soğan
  • 1 taze biber
  • 1 adet domates
  • 1 tk.domates salçası
  • 2-3 yk zeytinyağı
  • karabiber,kekik,tuz
YAPILIŞI:

  • kuşbaşı eti bir tavaya alıp kendi suyunu salıp çekene kadar pişiriyoruz.daha sonra z.yağı,doğranmış soğan ve biberi ekleyip kavuruyoruz.1-2 dk.sonra salçayı,domatesi ve yeteri kadar baharatları ekliyoruz.karıştırıp 1 çay bard.kadar su ekleyip kısık ateşte pişiriyoruz.
  • beğendi için;tereyağını eritip unu ekliyoruz.un kokusu çıkınca sütümüzü ekliyoruz.kıvam aldığında ezdiğimiz köz patlıcanları ve tuzunu ekliyoruz.
  • geniş bir servis tabağına önce beğendiği yayıyoruz.daha sonra üzerine etimizi düzgün bir şekilde ekliyoruz.
  • sıcak olarak yendiğinde daha lezzetli oluyor.soğuyunca beğendi donduğu için hoş olmuyor..
AFİYETLE...

Pazar, Temmuz 29, 2012

İZMİR KÖFTESİ:))


BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM...
Göklerde ver yerlerde ne varsa hepsi Allah'ı tesbih etmektedir...
O mutlak güç sahibidir...hüküm ve hikmet sahibidir.(.HAŞR,1)
.
.
İşte nefsimizle cebelleştğimiz,ben oruçluyum!ben oruçluyum! diye kendimizi terbiye ettiğimiz bir kutlu gün daha geçti...
Bugün iftara misafirlerimiz vardı...
Hoşgeldiler,bereketleriyle geldiler..
Artan yemekleri eşimle ben ancak 2 gün yersek biter:)))
Misafir menümüzde:
-mercimek çorbası
-izmir köfte
-nohutlu pilav
-zeytinyağlı patlıcan dolması
-kaytaz böreği
-yoğurt
-sütlü ekmek kadayıfı & dondurma
Yiyenlere afiyet şeker olsun...
Gelelim izmir köfte tarifine..genelde her evde sevilen ve bilinen bir tariftir..bir de bizim arşivimizde olsun bakalım..

MALZEMELER:

  • 500gr.azyağlı kıyma
  • 2 diş sarımsak
  • 5 tane patates
  • 2 domates
  • 4 taze biber
  • 1 çay k. karabiber
  • yarım çay k. kimyon
  • 1 tk tuz
SOS İÇİN:

  • 1,5 yk domates salçası
  • 2-2,5 su bard.su
  • karabiber
  • tuz
YAPILIŞI:

  • kıymaya rendelenmiş sarımsak,tuz ve karabiber eklenerek yoğurulur ve 1 saat kadar buzdolabında dinlendirilir.
  • patatesler soyulup elma dilimi yaplılır.
  • sıvıyağda önce patatesler,sonra köfteler ve biberler kızartılıp fırın kabına alınır,üzerine domatesler yerleştirilir.
  • sos hazırlanıp üzerine gezdirilir.220c de yaklaşık 30-35 dk.pişirilir.
AFİYETLE..KEYİFLİ PAZARLAR...

Cuma, Temmuz 27, 2012

EN PRATİĞİNDEN HARİKA BİR PİZZA NASIL YAPILIR?


BİSMİLLAHİRRAHMANİRRAHİM...
Besmelenin her harfi bir azap meleğini uzaklaştırır...
Besmeleyi çok söyleyen sırat köprüsünü yıldırım gibi geçer...
Allahü teala mümini cennete koyacak ve mümine davetiye verilecek...
Cennet davetiyesinin altında imza olarak Besmele yazılı olacak....
.
.
Facebookta okuduğum bu cümleler çok hoşuma gitti sizlerle paylaşmak istedim...
Rabbim o kutlu davetiyeden hepimize nasip etsin ...
Evet...mübarek günler hızla geçiyor...
Belki sıcaklardan zorlanıyoruz..akşama doğru tüm enerjimiz bitiyor belki ama huzurmuz,evimizin mutlu atmosferi tam tersi arttıkça artıyor..MAŞAALLAH...
Sizlerle muntazam sofralar,birbirnden güzel ana yemekler paylaşamıyorum,çünkü yapmıyorum..yenmiyor:((
İftar sofralarımız oldukça mütavazi ve hafif yemeklerden oluşuyor genelde ve en minimal ölçülerde..
Ama yine de yenmiyor,bitmiyor...
Geçen postumda da bahsettiğim gibi su,limonata ve meyve şerbeti üçlüsü arasında gidip geliyor bardaklarımız..
Ha birde canım ciğerim karpuzmm..kavunum:)))
Ama haftasonu misafirim var,dilerim telaşımdan fotoğraflamayı unutmam yemeklerimi..kısmet:)))
Bugün hiç yemek yapmadım..eşim kahvaltı edelim dedi..olur neden olmasın...
Babamızın ve kızlarımın isteği üzerine bu nefis pizza da yapıldı...
Pratik şeylere bayılıyorum..işte bu tencere pizzası da o pratik nefislerden:))

MALZEMELER:

  • 2 yumurta
  • 2 türk kahvesi fincanı yoğurt
  • 1 çay kaşığı(silme)kabartma tozu
  • 4-5 türk k.fincanı un(yumurtanın büyüklüğüne göre değişiyor)
  • yarım çay k. tuz
ÜZERİ İÇİN:

  • 1 kase ince dilimlenmiş sucuk
  • 1 büyük domates
  • 1 taze biber
  • 2 yk kadar haşlanmış mısır
  • 1 kase rendelenmiş kaşar peyniri
  • 2 yk kadar ketçap
  • 1 tk kekik
YAPILIŞI:

  • yumurta,yoğurt,kabartma tozu,tuz ve unla hamurumuz hazırlanır.karıştırma işini hiç elinizi vurmadan kaşıkla halledebilirsiniz.
  • tabanı geniş yüksekliği az olan(genelde pilav tenceresi) kabımızı sıvıyağla yağlıyoruz.
  • hamuru kabtan almak için elimizi bir miktar yağlayıp hamurumuzu tencerenin tabanına yayıyoruz.
  • üzerine ketçabı sürüp kekiği serpiyoruz.
  • sırasıyla ince dilimlenmiş dometes ve biber,sucuklar,mısır ve kaşar peynirini ekliyoruz.
  • çok kısık ateşte kapağını kapatarak yaklaşık 15 dk.pişiriyoruz.
AFİYETLE..HAYIRLI SAHURLAR..HAYIRLI CUMALAR...

Çarşamba, Temmuz 25, 2012

SAHURDA BAYAT PİDE MÜCVERİ VAR:))


Ramazan ayının güzelliklerinden bir de sıcacık puf puf bol susamlı,yumurtalı pidelerdir...
Biz hiç doymayacağımızı sanarak pideleri bol bol alır,ee yenmeyip bayatlayınca mutlaka onları değerlendiririz..
Pizalar,kıtır ekmekler,galeta unları daha neler neler yaparız..
İşte bu tarifte bu güzel değerlendirmelerden biri..
Hemencecik olan yağsız ,lezzetli bir mücver tarifi...

MALZEMELER:

  • çeyrek bayat pide
  • 1 küçük kabak
  • yarım demet maydonoz
  • 2 dal taze soğan
  • 1 yk kadar köy peyniri
  • 2 yumurta
  • yarım çay bard.süt
  • yarım çay k.kimyon
  • yeteri kadar tuz
YAPILIŞI:

  • kabağı rendeleyip suyunu sıkalım.üzerine kıyılmış taze soğan ve maydonozu ekleyelim.
  • bayat ekmeklerimizi iyice ufalayalım,yumurtayı kırıp sütü ekleyelim.
  • peyniri ve baharatları da ekleyip karışımımızı çatalla çırpalım.
  • 2-3 yk kadar z.yağı koyduğumuz tavaya 1 er yk döküp arkalı önlü pişirelim...
AFİYETLE..SIHHATLE..HAYIRLI GECELER...

Salı, Temmuz 24, 2012

İÇİM FERAH ÇORBASI:))


Ey hataları mağfiret eden...
Ey belaları kaldıran..ümitler kendisinde son bulan..
Ey ihsanı bol olan...hediyeleri geniş olan...
Ey mahlukata rızık veren..ölümlere karar veren...
Ey şikayetleri işiten...
Bütün kusurlardan münezzehsin Allah'ım...
Senden başka ilah yok..
Bizi cehennem ateşinden azad et Ya Rabbim....AMİN....
.
.
.
Mübarek ayın 5.günündeyiz hayırlısıyla...
Soframızda az da olsa çok da olsa rızkımız ağzımızın tadı yerinde ....
Rabbim sofranızın,gönlünüzün bereketini daim etsin...
Ben bugünün menüsünü düşünürken,dünkü menümüzü yazayım size...
Az çeşit ve azcık azcık yapıyorum ama yenmiyor..saldırıyoruz soğuk suya..limonataya..
Özellikle ben..içimde limon ağacı çıkarsa hiç şaşırmam:))
Menümüzde:
-içim ferah çorbası
-domatesli bulgur pilavı
-sigara böreği
-karışık meyve kompostosu
her ne kadar eşim menü çok zayıf kaldı bugün dese de doyduk Elhamdülilah....
Gelelim çorbamıza..tarif sevgili oktay ustaya ait...
Doyurucu,besleyici ve hafif bir çorba...
Tam sıcak yaz günlerinin iftar sofralarına yakışır cinsten...
MALZEMELER:

  • 1 küçük demet semizotu
  • 1 çay bard.haşlanmış buğday
  • 2 tane salatalık
  • 2 su bard.yoğurt
  • 1 su bard.su
  • 1 çay kaşığı tuz
YAPILIŞI:

  • semizotunu dilerseniz kıyın,dilerseniz yapraklarına ayırın.
  • salatalığı kabuklarıyla beraber doğrayalım.
  • üzerine buğdayı ekleyelim.
  • yoğurdu,suyu ve tuzu ilave edip güzelce karıştıralım.
  • buzdolabında biraz soğutup servis yapalım.
  • dilerseniz su eklemeyip salata şeklinde tüketebilirsiniz.
  • oktay usta servis sırasında üzerine közlenmiş kırmızı biber püresi döktü..öyle de deneyebilirsiniz..
AFİYETLE...SIHHATLE..HAYIRLI GÜNLER...

Pazar, Temmuz 22, 2012

SEMİZOTLU PAMUK BÖREK


Allah'ım senin rızan için oruç tuttum...
Sana inandım,sana güvendim..
Senin rızkınla orucumu açtım...
Hamdolsun verdiğin nimetlere..
Ey bağışlaması bol olan Rabbim!
Beni ,ailemi,milletimi ve inananları koru...
Bizlere her güçlüğe karşı dayanma gücü ver..
Şüphesiz ki senin gücün her şeye yeter..AMİN...
.
.
.
Türkiye'nin her yerinde oruçlar açıldı...akşam namazları kılındı..
Mis gibi köpüklü kahveler içildi...teravih namazına doğru yol alındı...
Allah tüm ibadetlerimizi kabul etsin İNŞAALLAH...
Efendim bizim bugünkü iftar menümüz:
-aya çorbası
-zeytinyağlı mantar
-semizotlu pamuk börek
Gelelim böreğimizin tarifine...o kadar yumuşak oluyor ki yenmeye doyulmuyor:))
MALZEMELER:

  • 4-5 su bard.un
  • 1 paket instant maya
  • yeteri kadar ılık su
  • yarım çay  bard. zeytinyağı
  • 1 çay k.tuz
İÇ HARCI İÇİN:

  • 1 demet semizotu
  • yarım demet maydanoz
  • 2 tane kuru soğan
  • 1 kase lor peyniri
  • 1 yk biber salçası
  • 1 tk kimyon
  • 2-3 yk zeytinyağı
  • yeteri kadar tuz
YAPILIŞI:

  • hamur malzemelerinden yumuşak ele yapışan bir hamur yoğuralım.
  • ılık bir ortamda yarım saat mayalandıralım.
  • iç harç için soğanları piyazlık doğrayıp,üzerine salça,lor,kimyon ve tuzu ekleyip iyice ovalım.doğradığımız semiotu ve maydonozu da ekleyip harmanlayalım.içimiz hazır.
  • mayalanan hamurumuzdan mandalina büyüklüğünde bezeler yapalım.bu işlem sırasında bir kaseye biraz zeytinyağı koyup elimizi yağlayalım ki hamur elimize bulaşmasın.
  • bezeyi yine elimizi arasıra yağlayarak açıldığı kadar açıyoruz.iki ucunu içe katlayıp uzunca bir dikdörtgen elde edelim.uç kısmına içharctan koyup muska şeklinde kapatalım.
  • yağlanmış tepsiye dizip 200c de pişirelim.
AFİYETLE..SIHHATLE..

Cumartesi, Temmuz 21, 2012

TEŞEKKÜRLER KOMİLİ


Hayırlı akşamlar diliyorum hepinize...
Komiliye bu lezzetli ve sağlıklı hediyelerinden dolayı teşekkür ediyorum...
Lezzetli paylaşımlarda bulunmak dileğiyle...
Afiyette kalın..(başımm fena ağrıyor).....

Cuma, Temmuz 20, 2012

KAYTAZ BÖREĞİ & İLK İFTAR MENÜSÜ


Allah'ım...
Bu mübarek Cuma günü hürmetine bizi sevdiğin kullar arasına kat...
Bizi çok sabreden,çok şükeden kullarından eyle...
Seni çok analım,ömrümüz sevdiğin,razı olacağın amellerle geçsin...
Sıhhat ve afiyette daim eyle..
Sevdiklerimizi bize bağışla...AMİN..
Tüm dualarınız güzel dilekleriniz bu mübarek günde duların kabul saatine denk gelsin İNŞAALLAH...
Ne mutlu bizlere kavuştuk kutlu ay'a...
Evler bereketlendi..kalpler,diller dualandı...
İçimizde başka bir huzur yeşerdi...
Allah bizleri nice Ramazanlara kavuşturur İNŞAALLAH...
.
.
.
İlk sahurun ardından ,ilk iftar hazırlıkları telaşı başladı evlerde..
Misafir ağırlayacaklar..misafirliğe gidecekler...belirlenen menüler:))
Bizde de ilk iftar menüsü eşim tarafından belirlendi:))
-etli güveç
-pirinç pilavı
-mercimek çorbası
-yoğurtlu biber kızartması
-tatlı olarak kızım dondurma istedi:)))
Gelelim kaytaz böreğimize...
Geçmiş zamanda arşivime eklemiştim ...
Ama fotoğraf güzel olmadığı için tekrar güncellemek istedim...
Çarşamba günü 4 tepsi yaptım..10ar 10ar paketleyip difrize attım...
Tarif için buraya bakabilirsiniz...
ALLAH ORUÇLARIMIZI KABUL ETSİN...HAYIRLI CUMALAR...

Perşembe, Temmuz 19, 2012

HOŞGELDİN GÖNÜLLERİN,11 AYIN SULTANI..NE ÇOK ÖZLEDİK SENİ....

Kim Allah Teâla yolunda bir gün oruç tutsa, Allah onunla ateş arasına, genişliği sema ile arz arasını tutan bir hendek kılar.
HAYIRLI,BEREKETLİ,HUZURLU BİR RAMAZAN DİLİYORUM...

Salı, Temmuz 17, 2012

ÇÖKELEK SALATASI/ÇİNGEN SALATASI/PİLAVI:)))


Gözümüzün,gönlümüzün..11 ayın sultanı Ramazan ayına girmemize 2 gün kaldı...
İçimi buruk bir sevinç..tatlı bir heyecan sardı...
İnşaAllah bu güzel ayı layıkıyla geçirip,rahmetinden nasiplenebiliriz...
Artık bir çok evde sahurda ne yapsak..iftara ne pişirsek sohbetleri başladı..bizde olduğu gibi:))
İşte sahur vakti için hem lezzetli,hem besleyici hem de hafif bir tarif...

MALZEMELER:

  • 2 tane domates
  • 2 tane salatalık
  • 2 tane taze biber
  • yarım demet maydanoz
  • küçücük bir kuru soğan(olmayadabilir)
  • 1 kase tuzsuz çökelek yada lor
  • yarım çay bard.zeytin yağı
  • 1 çay k. pul biber
  • isteğe bağlı tuz
YAPILIŞI:

  • domates,salatalık,biber,maydanoz ve soğan küp küp doğranıp salata kasesine alınır.
  • üzerine çökelek,z.yağı,pul biber ve tuz eklenerek harmanlanır.
  • sıcacık pideyle ve de zeytinle çook yakışır...
AFİYETLE....

Pazartesi, Temmuz 09, 2012

ÇAYLI FİNCAN MUFFİNLER...BROWNİ TADINDA:))


Hem yumuşacık ,hem lezzetli ,hem de bir o kadar pratik...
Hazırlaması 5dk.,pişmesi 10 dk...
15 dk. da mis gibi muffinleriniz önünüzde...
Yanına sütlü kahve..ne de yakışır...
Benim kızlar anında hüplettiler...
Eeee tabi bende:))
MALZEMELER:

  • 1 yumurta
  • 1 çay bardağı demli çay
  • 1,5 çay bard.şeker
  • 2 yk kakao
  • 1 paket vanilya
  • 1 çay k.kabartma tozu
  • yarım çay bard.sıvıyağ
  • yeteri kadar un(kek hamuru kıvamını bulana kadar)
YAPILIŞI:

  • yumurta ve şeker çırpılır.
  • üzerine yağ,çay,kakao ve vanilya eklenir,çırpılır.
  • daha sonra elenerek un ve kabartma tozu eklenip,karıştırılır.
  • muffin kağıtları yerleştirdiğimiz kahve fincanlarının yarısına kadar kek harcı doludrulur.
  • fincanlar bir tencereye dizilir ve yarıya gelecek kadar tencerye su eklenir.
  • kapak ağzına bir havlu gerilerek kapatılır.
  • kaynadıktan sonra altını kısıp pişirilir.
  • yaklaşık 10dk.içinde kekleriniz yenmeye hazır...AFİYETLE:))

Cuma, Temmuz 06, 2012

CEVİZLİ BİBER:))


Bu nasıl bir güzelliktir anlatamam size...
Ancak tadanlar bilir nefiss lezzetteki güzelliğini...
Yine bizim memleketimizin gözbebeği,canı ciğeri bir meze tarifi...
İster ekmeğinize sürün ,isterseniz poğaçanızın arasına doya doya yiyin:))
İçinde barındırdığı malzemelerle tam bir şifa deposu...
Gelelim cevizli biberimizin tarifine....
MALZEMELER:

  • 1 tane büyük kuru soğan
  • 1 su bard.ceviz
  • 1 ajda çay bard.tahin
  • 4 yk(tepeleme)biber salçası(acı)
  • çeyrek bayat ekmek
  • 1 tk kimyon
  • yarım çay bard.zeytinyağı
  • 1 çay k. tuz
YAPILIŞI:

  • ceviz rondoya konur ve incecik çekilir.
  • üzerine soğan,kimyon,z.yağı ve biber salçası eklenip tekrar çekilir.(2-3 dk.kadar)
  • karışım bir kaba alınıp tahin ve suda ıslatıp iyice sıktığımız bayat ekmek eklenir güzelce karıştırılır.
  • cevizli biber rondoya alınıp 2-3 dk.kadar tekrar çekilir..
  • servis kabına alınır.yenmeye hazırdır.
NOT:bu ölçülerden fazlaca meze çıkıyor.fazlasını buzdolabı poşetine koyup difrizde saklayabilir,dilediğinizde çıkarıp yiyebilirsiniz....AFİYETLE...

Çarşamba, Temmuz 04, 2012

HAYIRLI KANDİLLER


Bu mübarek gecede Rabbim Beraatımızı alanlardan nasip eylesin bizleri....
Dualarda yükselmek,buluşmak dileğiyle...
Beraat Kandilimiz mübarek olsun....

Salı, Temmuz 03, 2012

TAHİNLİ KURABİYE & TEŞEKKÜR


Pişerken mis gibi tahin kosusu yayan bu güzellikleri denemenizi tavsiye ederim...
Çayınızın ve kahvenizin yanına minicik bir lezzet..:))

  • 2 yk yumuşak tereyağı
  • yarım çay bard.sıvıyağ
  • 1 su bard.toz şeker
  • 1 çay bard.tahin
  • 1 yumurta
  • 2 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • yeteri kadar un
  • 2 yk susam
YAPILIŞI:

  • tereyağı,sıvıyağ,yumurta ve şeker iyice karıştırılır.
  • daha sonra tahin,susam,vanilya ve kabartma tozu eklenir,karıştırılır
  • en son yeteri kadar un ilavesiyle hamur yoğurulur
  • hamurdan ceviz büyüklüğünde toplar yapıp yağlanmış tepsiye diziyoruz.
  • 180c de yaklaşık 15 dk.kadar pişiriyoruz.
Vee bu güzel hediyeler için KOROPLAST a teşekkür ediyorum..
SEVGİYLE...AFİYETLE...

Pazartesi, Temmuz 02, 2012

KAYISI & ERİK NEKTARI


Herkese keyifli,huzurlu geçireceği güzel bir hafta dilerim...
Yaz aylarının en güzel taraflarından biri de kızlarımın çok sevdiği meyve sularını  evde hazırlıyabilmem...
Gönül rahatlığıyla diledikleri kadar içebiliyorlar:))
Yapımı da bir hayli kolay...

  • yarım kg.kayısı
  • yarım kg.erik
  • 1 su bardağı şeker
  • yeteri kadar su
YAPILIŞI:

  • erik ve kayısıların çekirdeklerini çıkarıp tencereye alalım.
  • üzerini iki parmak geçecek kadar su ekleyelim.
  • kaynadıktan sonra soyulan kabuklarını alalım ve şekeri ekleyelim.
  • bir-iki taşım daha kaynatıp blenderdan geçirelim.
  • cam şişelere doldurup oda sıcaklığına gelince buzdolabına kaldıralım.
  • 2 gün içinde tüketelim..
AFİYETLE....