Perşembe, Ağustos 30, 2012

DOMATESLİ & FESLEĞENLİ MAKARNA


Makarnayı kim sevmez ki Allah aşkına...
Biz bayılıyoruz mesela...hele de kızlarım..her çocuk gibi...
Öğrenci olduğumuz zamanlarda candostum Eda ve benim en lüks ve en sevdiğimiz yemeğimizdi...
Ben onlarda ya da o bizde kaldığında gece evde el ayak çekilince hemen mutfağa sızar bol salçalı,bol acılı makarnamızı yapardık:))
Yada kafamız mı bozuk çek ordan bir tabak bol yağlı,bol acılı makarna!!
Ahh ya ne günlerdi...
Günler geçti ama bizim makarna aşkımız hiç geçmedi..bizden eşlerimize,çocuklarımıza geçti...
Öyle değil mi candostum..sırdaşım..canım arkadaşım...
Hadi geçin bugün mutfağa domatesli harika bir sos hazırlayıp,yapın makarnanızı:)))
Ayrıca arkadaşım LAMA'nın domates#ye etkilniğine yollayalım tarifimizi...

MALZEMELER:

  • 1 paket çubuk makarna
  • 3 tane ortaboy domates
  • 1 yk tereyağı
  • 1 tk kuru fesleğen
  • 1 yk domates salçası
  • 2yk kadar zeytinyağı
  • tuz
  • yaklaşık 5 büyük su bard.su
YAPILIŞI:

  • Suyumuzu tencereye alıp kaynatalım.kaynayınca tuz ve makarnayı ekleyelim.
  • makarna haşlanınca süzüp bir kenara alalım.
  • tencereye domatesleri rendeleyim,yağları ekleyelim.
  • kaynayınca salça ve fesleğenini katalım.
  • yaklaşık 2-3 dk.kavuralım ve haşladığımız makarnayı yaptığımız sosun üzerine döküp karıştıralım.
  • iyice karıştıktan sonra altını kapatıp,5dk.dinlendirelim.
  • üzerine ince kıyılmış maydonoz serpip,servis yapalım...
AFİYETLE..
30 AĞUSTOS ZAFER BAYRAMIMIZ KUTLU OLSUN...ATATÜRK VE SİLAH ARKADAŞLARININ RUHU ŞAD OLSUN..SAYGIYLA VE ÖZLEMLE ANIYORUZ...

Çarşamba, Ağustos 29, 2012

PEYNİR TATLISI;))


Yavaş yavaş eşyalar yerinden oynamaya başladı...
Vira Bismillah dedik bakalım:))
Bugün tam 1 kasa domates soydum doğradım...
Kaynatıldı,cam kavanozlara kondu ,konserve yapıldı...
Yoğun ,yorucu bir gündü...
Hiranur bu gece hiç rahat uyuyamıyor...
Kaçıncı uyanışı...
En son tası tarağı topladık oturma odasına geldik...
Anası kılıklı bayılıyor tv karşısında uyumaya..:S
Gelelim tatlımıza...
Geçen akşam komşum asumanlara çaya giderken elim boş olsun istemedim...
Ramazanda aldığım fakat yapmadığım peynir tatlısı geldi aklıma..
Hemen 2 su bard.şeker ve 1,5 su bard.suyu karıştırdım.içine tatlılarımı attım kaynadıktan sonra altını kısıp 10dk.daha kaynattım.
Servis kabına alıp soğuyunca hindistan cevizi ve antep fıstığıını serptim..
Hafif,lezzetli ve çok hoşş görünüyor öyle değil mi?
Hem de pır pratikk:)))ne demekse...
HAYIRLI GECELER...

Pazartesi, Ağustos 27, 2012

PRATİK KAHVALTI MÜCVERİ


Oyy nasıl bir baş ağrısı musallat olmuş anlatamam...
Ağrı kesici,açık havada yürüyüş..yokk kesmedi gitti...
Beynim zonkluyor adeta:((
Peki neden sebep??
Sonunda taşınmaya karar verdik..
Daha doğrusu askıya aldığımız taşınma kararımız bugün hortladı..
Bize lojman çıktı!!!
Sabah kahvaltı hazırlarken geldi haber...
Gittik baktık 2 tane daireye..
Biri temiz kullanılmış ,boya ve bir kaç küçük tamirtatla eli yüzü baya düzgün bir hale gelebilir haldeydi..
Diğerini hiç anlatmayayım siz en kötü en berbat durumda bir ev düşünün:)))
Tabi biz eli yüzü düzgün olan evimizi seçtik...
Tabiri caizse kutu..küçücük bir kutu...
Az eşyayla ferah bir kullanım elde edebilirim...
Fazla eşyalar sarılıp sarmalanıp depoya...
Yarın boyaya başlancak..
Hayırlısı olsun hakkımızda inşaAllah..
Dualarınızda bana da yer verirseniz sevinirim...
Stressiz,sıkıntısız bir çırpıda kolayca taşınıp yerleşeyim diye...
Bir de madalyonun öbür yüzü var...
Sen taşınamazsın,gidemezsin diye yolcu etti beni sabah müzoşum:((karşı komşum...
Ama tuttuğumuzu söyleyince gözleri doldu...ha taştı ha taşacak..
Canım benim ben çıkıp çıkıp gelirim üzülme bırakmam yakanı:)))
İşte bugün ne yaparım ,nasıl yaparım,neyi nereye koyarım,şunu yaptırırız,bunu yaptırırız diye düşünmekten..
Telefonda tekrar tekrar bizimkilere anlatmaktan...
Benim de eşimin de başı tutmuş durumda..o garibim göreve gitti üstüne...
Sıktım sizi değil mi...bugün uzun yazdım...hem de ellerim klavye de durup hiç düşünmedi..
Pıt pıt pıt yazdı her şeyi..daha da yazar ha:))
Gelelim kahvaltı mücverimize...az yağda yerinde bir lezzet...

MALZEMELER:

  • 1 tane kabak rendesi(ben birgün önceden dolma yaptığım kabak içinden yaptım)
  • yarım demet maydonoz
  • yarım demet yeşil soğan
  • 3 yumurta
  • 2 yk tepeleme + 1 yk silme un
  • pulbiber,kurunane,karabiber
  • yeteri kadar tuz

YAPILIŞI:

  • Kabak rendelenir,fazla suyu sıkılır.üzerine kıyılmış maydonoz ve yeşil soğan eklenir.
  • sebzelerin üzerine yumurtalar kırılır,un ve istenilen miktarda baharatlarla,tuz eklenip karıştırılır.
  • yapışmaz yüzeyli tavaya 2yk kadar sıvıyağ konup kızdırılır.karışımdan 1er yemek kaşığı tavaya döküp önlü arkalı pişirilir.
  • yanında domates-salatalık,çıtır çıtır köy biberi..peynir ve çayla kahvaltıda ailece tüketilir:)))
AFİYETLE....

Pazar, Ağustos 26, 2012

BULGURLU & FİRİKLİ DOLMA



İşte yine günlerden sevmediğim pazar....
Hava güzel,ışıl ışıl...
Antakya'da olmak vardı şimdi...
Ama nerdeee...
Bir pazar klasiği dip köşe temizlik yapıldı..
Yerler ıslak diiimmii annecim basmayalım:)) oy canım kızlarım iyiki varsınız..yoksa aklımı oynatırıdım buralarda
Birazdan kalkıp yemek işine girişmeli..ne yapsam ki?
Hiç bir fikrim yok...
Ama dün bu müthiş lezzetli dolmayı yapmıştım...
Kalanını da az önce yedik kuzularla,ohh yanında yoğurtla...

Eğer denemediyseniz ,ve firik tadını seviyorsanız mutlaka deneyin derim...
MALZEMELER:

  • içleri oyulup temizlenmiş 10 kabak ve 10 dolmalık biber
  • 1 su bard.pilavlık bulgur
  • 1 su bard.firik
  • 2 tane ortaboy soğan
  • 5 diş sarımsak
  • yarım demet maydonoz
  • 2 tane olgun domates
  • 2 yk domates salçası
  • 1 tk kurunane
  • 1 tk karabiber
  • yarım çay bard.nar ekşisi
  • 1 su bard.ayçiçek ve zeytinyağı karışımı
  • yeteri kadar tuz


YAPILIŞI:

  • bulgur ve firik yıkanarak karıştırma kabına alınır.üzerine ince ince doğranmış soğan,sarımsak,domates,maydonoz eklenir.daha sonra salçası,ekşisi,yağı ve baharatları eklenerek dolma harcı karıştırılır.
  • oyduğumuz kabak ve biberler üsten bir parmak boşluk kalacak şekilde iç harcla doldurlur,domates kabuklarıyla ağzı kapatılıp,uygun tencereye dizilir.dolmaların üzerine tekrardan biraz tuz ve kurunane serpilir.tencerenin yarısına kadar su doldurulur,kaynadıktan sonra altı kısılır,yavaş yavaş pişirilir.
  • piştikten sonra kalan suyu süzülüp dolma 15dk.dinlendirilir.yanında yoğurtla servis edilir:))
  • 10 tane biberden kastım küçük dolmalık tokat biberidir.sadece 3 tanesi büyük kapya biberdi.
AFİYETLE...MUTLU KALIN...

Cuma, Ağustos 24, 2012

ZEYTİNYAĞLI YENMEZ Mİ:))) & CUMA DUASI


Sonsuz salat ve selam Efendimiz(s.a.v)'e ,O'nun aline ve ashabının üzerine olsun...
Bu mübarek Cuma gününde Rabbimiz şefaati nasip etsin bizlere...
Allah ülkemizi bölücü hainlerden korusun..o pislikleri KAHHAR ismi hürmetine kahretsin,perişan etsin...
Allah masum insanlara,çocuklara,bebeklere kötülük yapmak için uzanan elleri,dilleri taş etsin...
Rabbim sen bizleri rahmetinle kuşat,merhametinle muamele et...

  • Rızana kavuşmadan alma canımızı...

Biz onca günahla nasıl geliriz huzuruna,evet ben bu günahı işledim nasıl derim....
Rızana kavuşup,tövbesi kabul olunanlardan olayım..SETTAR isminle günahlarımızı ,hatalarımızı,ayıplarımızı ört Allah'ım..
Her günümüzde,her anımzda sana muhtacız,eksiğiz biz Allah'ım...
Muhtaç olmayan sensin,her türlü eksiklikten münezzeh olan sensin,sen her şeyin en güzelisin...
Senden başka kimseye el açmayız,senden başka kimseden yardım dilemeyiz...
Küçük kızımın duasıyla sesleniyorum bu mübarek günde sana Ey Rabbim!
Allah'ım ben seni çok seviyorum,Sen de beni çok sev..AMİNN...
.
.
Cumanız hayırlı olsun sevgili dostlarım..
Bu güzel,berektli günde içimden geçen bir duayı paylaşmak istedim sizinle..
Amini bol olsun inşaALLAH...
Gelelim yemeğimize...
Zeytinyağlı taze fasülye bir çok evde en lezzetli şeklide yapılır ve severek yenir..
Birde benim usül olsun istedim arşivlerde..buyrun...
MALZEMELER:


  • 1 kg.boncuk(taneli) fasülye
  • 1 büyük kurusoğan
  • 1 tane kapya biber
  • yaklaşık 1kg olgun domates
  • 4 diş sarımsak
  • 1 su bardağından bir parmak eksik sızma zeytinyağı
  • 1 tk toz şeker
  • 1 tk tuz
  • dilerseniz domateslerin üzerine dizmek için acı süs biberi 
YAPILIŞI:

  • Soğan piyazlık kırmızı biberse küçük küpler halinde soğranır tencereye alınır.üzerine ayıklanıp kırılmış yıkanmış fasülyeler eklenir.yağın tamamı üzerine gezdirilerek ocağa alınır.
  • tencere ara sıra sallanarak karışması sağlanır.fasülyeler sararmaya başlayınca tuzu ve şekeri eklenir bir süre daha sarartılır.
  • daha sonra doğranan domatese 2ye bölünmüş sarımsaklar karıştırılıp fasülyenin üzerine kapatılır.sarımsakları domaslere karıştırıyorum ki aroması daha iyi çıkıyor.
  • dilerseniz acı biberlerinizi saplarını koparmadan dizin ki acısı çıkmasın.
  • yaklaşık 1 su bardağı kadar suyumuzu da ekleyip kısık ateşte yeteri kadar pişirelim.hiç karıştrmadan.
  • pişince altını kapatıp ılıyana kadar bekleyim.sonra karıştıralım.yanına nefis bol köpüklü bir ayran,tazecik ekmek :)) yenmeye hazır...
AFİYETLE...



Çarşamba, Ağustos 22, 2012

BİR AKŞAMÜSTÜ:))


Eşim ve kızlarım tarafından hazırlanan nefis bir akşam yemeği...
Mutfagı toplamak,bulaşıkları ve balkonu yıkamak annenin görevi:)))
Ellerinize sağlık....

Pazartesi, Ağustos 20, 2012

GÜL BAKLAVA:))


Mübarek Ramazan Bayramının 2.günündeyiz...
Büyükler ziyaret ediliyor,eller öpülüyor,hayır duaları alınıyor...
Tabi bi de anası-babası hayatta olupta onların yanına gitmeyen onları saymayanlar da var ...Allah onları ıslah etsin...
.
.
.
Gül baklavayı bu hamurla hazırladım..
Çok lezzetli ve kıtır kıtır oldular...
Baklavayı akşam pişirip,şerbetini sabah döktüm...
Deneyip beğenirsiniz dilerim...
AFİYETLE...SEVGİYLE....



Cumartesi, Ağustos 18, 2012

MUTLU BAYRAMLAR...:)))


Ve..oruçlarımızın bayramını etme günü geldi...
Hepinize hayırlı,huzurlu ve bereketli bir bayram dilerim...
Küçülerimin gözlerinden,büyüklerimin ellerinden öperim...
SEVGİYLE KALIN...

Cuma, Ağustos 17, 2012

Vazgeçilmez Lezzet Çorba

ben çorba severim
Kim acıktığı zaman dumanı üzerinde tüten bir tas çorbaya hayır diyebilir ki? Üşüyünce, geniş sofralarda buluşunca, hafif bir şeyler yemek isteyince, hastalanınca yardımımıza koşan çorba, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biri. Üstelik, hafif ve doyurucu yapısı sayesinde üç öğünde de zengin çeşitleriyle sofralarda yerini alıyor.

Çorba kelimesinin kökeninin ise Farsça "tuzlu haşlama" anlamında kullanılan "shorba"dan geldiğini biliyor muydunuz?

İyi beslenme anlamına gelen Sû ve Pô kelimelerinden türeyen çorba kelimesinin kökeni Sanskritçe'ye kadar dayanıyor.

Çorba: 10 bin yıldır tüketilen bir besin!

Yaklaşık 10 bin yıl öncesinde bile çorba hazırlandığını ve içildiğini gösteren kayıtlar mevcut. Et ve sebzeyle birlikte pişirildiğinde, malzemelerinin sahip olduğu besin değerlerinin bütünlüğünü taşıyan çorba, o tarihlerden günümüze kadar sofraların en değerli besinlerinden biri olarak kabul ediliyor.

Türk Mutfağı'nın da yıldızı

Dünyanın sayılı mutfaklarından birine sahip Türkiye ise çok zengin bir çorba kültürüne sahip... Mutfaklardaki altın standardın temsilcisi ev yapımı çorbaların yanında, klasik ve yöresel pek çok çeşidiyle hazır çorbalar tüketicilere mutfakta saatler harcatmadan, ailelerinin seveceği lezzetli ve değişik tarifler sunuyor.

Hazır çorbalar, her geçen gün tüketicilerden gelen talepler doğrultusunda geliştirilirken, geniş ürün yelpazesiyle tüketicilerin hijyenik koşullarda taze ve kaliteli malzemeler kullanılarak hazırlanan birbirinden farklı lezzetleri güvenle tüketmelerini sağlıyor.

Tarhanaya Dünyanın İlk Hazır Çorbası demek mübalağa sayılmaz…

Çorbayı oluşturan malzemelerin başında gelen yoğurdun çorba kültürüne kattığı en büyük eser, kuşkusuz tarhanadır. Bir zamanlar göçebe atalarımızın hazır yemeği olan tarhana, hala her zaman ve her yerde çabucak lezzetli bir yiyeceğe dönüşebilecek, taşınması ve saklanması en kolay ve muhteşem üründür.

Tıpkı tarhana gibi, hazır çorbalar da mevsiminde toplanan ve özenle seçilen sebze ve baharatların yüzyıllardır uygulanan, tamamıyla doğal bir koruma yöntemi olan kurutma işlemine tabi tutulması ve harmanlanmasıyla üretiliyor.

Yazın da çorba içilir

Çorba denilince çoğumuzun aklına dumanı tüten sıcacık bir tabak gelse de, Anadolu ve Türk mutfak kültüründe soğuk çorbaların da ayrı bir yeri vardır. Özellikle soğuk ayran kullanılarak
yapılan çorbalar, serinletici özellikleriyle yaz günlerinin hafif ama keyifli yiyeceklerine dönüşüyor. Bu tür çorbaların en başında Sivas'ta yapılan bulgurlu pazılı soğuk çorba ile buğday ve ayranla yapılan soğuk çorba yani ayran aşı çorbası geliyor. Sivas'ta pazı katılan soğuk çorbanın diğer bölgelerdeki yöresel çeşitlerine sarımsak ve nane gibi baharatlar eşlik ederken, kimi bölgelerde ise salatalık gibi yaz sebzeleri eklenebiliyor.

Siz de bir çorba severseniz lezzet dolu çorba dünyasını keşfetmek için www.bencorbaseverim.com adresini ziyaret edin…

Bir bumads advertorial içeriğidir.

KIZILCIK ŞERBETİ


Güle güle gönlümüzün..11 ayın sultanı...
Tez gel emi...bu huzuru,bu imanı hiçbir ay senin kadar coşkulu hissettirmiyor bize...
Biz senden razıyız,memnunuz..dileriz ki biz de seni memnun etmişizdir,güzel ağırlamışızdır...
Allah cümle Ramazanlara birlikte kavuşmayı nasip etsin...
Bayramımınız kutlu olsun,şen olsun şimdiden...
Yarın mübarek Arefe günü...
Evlerde tatlı yorgunluklar,tatlı telaşlar ..
Yada gurbette olupta boynu bükük buruk bir bayram geçirecekler..benim gibi:((
Allah ağzınızn tadını hiç bozmasın....AMİN..
.
.
Bayramda ailenize,gelen konuklarınıza hem sağlıklı hem de serinletici bir içecek sunmak isterseniz,bu şerbeti mutlaka deneyin derim..
Tam kızılcık zamanı...
İnanın ben kızılcık meyvesini ilk kez tattım...tam sevdiğim gibi ekşi mayhoş tadı...

Birçokta faydası var vücudumuza...özellikle uykusuzluk çekenlere,idrar yolu enfeksiyonlarına,ateşe...
Dilerim dener ve memnun kalırsınız...
MALZEMELER:

  • 250gr.kızılcık meyvesi
  • 1-1,5 su bard.toz şeker(damak tadınıza göre,ben 1 su bard.kullandım)
  • çeyrek limon suyu
  • 5 su bard. su
YAPILIŞI:

  • kızılcık meyvesi bir tencere alınır ve üzerine su eklenir.kaynadıktan sonra şekeri ve limon eklenerek kısık ateşte yaklaşık 20dk.kaynatılır.
  • kızılcıkların rengi açılıp iyice suya geçince altı kapatılır.
  • bir cam şişe içerisine süzülür.oda sıcaklığına gelince buzdolabında soğutulup servis yapılur.
  • sıcak halide hoşuma gitti benim,kuşburnu çayına benzettim tadını...
AFİYETLE..HAYIRLI CUMALAR..

Cumartesi, Ağustos 11, 2012

GELİN DUVAĞI TATLISI..GÜZELLİK:))


Küçücük bir aradan sonra nefis mi nefis bir tarifle karşınızdayım...
Malum bayram yaklaştı, yapılacak ikramlıkların eli kulağında...
Bende bugün ne yapsam acaba diye gezinirken sevgili cahidejibek'in sayfasında biribirinden güzel bayram tatlılarını gördüm...
İçlerinden bu güzel tatlının mazleme listesini yazıp,düştüm market yoluna...
Yapımı çok keyifli ve kolay olan bu tatlıyı mutlaka denemelisiniz...
Bu akşam bizim evde bayram provasını yapan bu tatlı çok tutuldu...
Bayram için arefe gecesi oturup tekrar yapıcam inşaAllah...
Bu güzel tarifi bizimle paylaştığı için cahidejibek'e teşekkürler...


MALZEMELER:

  • 2 yumurta
  • 1 su bard.dan 1 parmak eksik sıvıyağ
  • 1 su bard.yoğurt
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • yarım çay k. tuz
  • 3 silme su bard.un(orjinal tarifte yazan bu ama bu kadar unla hamur hala çok cıvıktı acaba bir yazım hatası mı var bilemiyorum ben kulak memesi kıvamına gelecek kıvamda un ekledim)
  • yarım paket kabartma tozu
ŞERBETİ İÇİN:

  • 3 su bardağı şeker
  • 2,5 su bardağı su
  • çeyrek limon
  • bir fiske tuz
ÜZERİ İÇİN:

  • 1,5 su bard.tereyağı ve sıvıyağ karışımı(ben 1 su bard.kullandım)
İÇİ İÇİN:

  • iri ceviz parçaları
  • ve hamuru açmak için nişasta
YAPILIŞI:

  • hamur malzemlerinden yumuşak,kulak memesi kıvamında bir hamur elde ediyoruz.
  • hamurumuzu 12 bezeye bölüp 20dk.dinlendiriyoruz.
  • her bezeyi nişasta kullanarak incecik açıyoruz.yırtılabilir,benimki gibi eğri büğrü bir yufka olabilir dert etmeyin:))
  • açtığımız yufkayı 4 e bölüyoruz.yufkanın sivri ucunu içeri doğru büzüp iki ucu birleştiriyoruz.iri ceviz parçasını koyup uç kısımları üzerine kapatıp ters çevirip tepsiye koyuyoruz tatlımızı.yapım aşamaları arkadaşımızın sayfasında mevcut.ben hem yapıp hem fotoğraflayacak kadar ustalaşamadım henüz:))
  • yaptğımız tatlılarımızın üzerine ılık yağımızı gezdirip 170c de pişiriyoruz.
  • tatlımızın uzun süre gevrekliğini koruması için soğuk tatlının üzerine ılık şerbetimiz döküp dinlendiriyoruz...
Hadi kızlar..sıvayın kolları..gelen misafirlere ve evdekilere ziyafet çekin:)))AFİYELTE....
Yarın bayram temizliğine başlıyorum bana da kolay gele:))HAYIRLI GECELELER..HAYIRLI SAHURLAR.

Perşembe, Ağustos 09, 2012

Ramazan Ayı'nda Bir Çocuğumuzu da SEN Güldürmek İster misin?

LÖSEV, Türkiye genelinde yaklaşık olarak 11.500 lösemili aileye mutluluk kolileri dağıtıyor.

Vakıf, zorlu tedavi sürecinden geçen lösemili ve kanserli çocukların moral kazanmaları için Türkiye’nin dört bir yanında Ramazan’da iftar yemekleri de düzenleyerek yüzlerce aileye ulaşıyor. Eğer sen de bir koli mutluluk armağan etmek istersen farklı paketlerdeki yardım seçeneklerinden en uygununu seçip bu kutsal ayda desteğini gösterebilirsin.

Detaylı bilgi için www.losev.org.tr sitesi veya www.facebook.com/losev0660 Lösev Facebook sayfasını ziyaret edebilirsin. Lösev’i Twitter’da da @losev1998 hesabından takip edebilir, #LosevHayatVerir hashtag’i ile paylaşımlarınla destekleyebilirsin.

Bir bumads sosyal sorumluluk içeriğidir.

Çarşamba, Ağustos 08, 2012

SÜTLÜ EKMEK KADAYIFI


Ramazan günlerinde zikirle meşgul olanlar mağfiret edilir..
O günlerde Allah'tan dilekte bulunanlar ise elleri boş dönmezler...
Efendiler efendisi,gözümüzün,gönlümüzün nuru canımm peygamberimizin güzel bir hadisi ile geceye başlayayım istedim...
Ramazan ayının günleri hızla tükenmekte, 1000 aydan daha hayırlı olan mübarek geceye yaklaşmaktayız..
Allah kavuşmayı nasip etsin...
.
.
.
Efendim sütlü ekmek kadayıfı yumuşacık nefiss bir tatlıdır..
Bizim evde özellikle tarafımdan çok sevilir...
Geçtiğimiz günlerde iftara gelen konuklarımız için hazırlamıştım..
Daha önce tarifini burada paylaşmıştım...
Aceleyle çekilen bir foto olduğundan güncellemek istedim...
Sevgiyle..Afiyette kalın ...Hayırlı geceler,Hayırlı sahurlar...


Pazartesi, Ağustos 06, 2012

YOK MU Bİ TABAK DAHA?


Maggi'nin facebookta düzenlediği Ramazan şenliği uygulamasından kazandığım hediyelerim...
Çok şık bir sepet içinde bugün bana geldiler..
Komşularla yenen keyifli bir iftar yemeginden sonra komşularla kardeş payı yapıldılar...
TEŞEKKÜRLER....

PATATESLİ ÇİĞ KÖFTE


Selamların güzeli üzerinize olsun inşaALLAH...
Ramazan-ı şerifimizin günleri hızla geçiyor..
İçimizi hem bir hüzün hem de yaklaşan bayramın heyecanı,mutluluğu,telaşı sarıyor...
Allah daha nice Ramazanlara kavuştursun cümlemizi....
.
.
Patatesli çğ köfte bilinen ve sevilen bir lezzet...
Hele ki bizim evde..kızlar bile bayılıyor...
Zaten memleketimin baş tacı...
Dün komşum müzeyyen abla iftara gelecek misafirleri için istemişti bende seve seve yaptım:))
MALZEMELER:
  • 1,5 su bardağı çiğköftelik bulgur
  • 1 yk dolusu acı biber salçası
  • 1 tk kaşığı tatlı biber salçası
  • 1 tk kimyon
  • 3 tane ortaboy haşlanmış patates
  • 1 çay bard.su
  • yeteri kadar tuz
YAPILIŞI:
  • Mümkünse bakır bir tepsi içerisine bulgur,salçalar ve kimyon eklenir.
  • 1 çay bard.su bulgurun üzerine gezdirilir 10dk.dinlendirilir.suyunuz soğuk olsun sıcak olursa bulgur özleşmez,sadece şişer.
  • diğer taraftan patatesleri havanda sünene kadar dövüyoruz.havanınız yoksa rondo da bu işi görür.
  • dinlenen bulgurumuzu iyice yoğuruyoruz.taki macun gibi olup birbirini tutana kadar.
  • bu kıvama gelince azar azar patatesi ekleyip yoğurmaya devam ediyoruz.
  • köfte kendini toparlayınca yoğurmayı bırakıyoruz.
  • bu işlemler esnasında bir kaba su koyup elinizi arasıra bu sya batırın kolay yoğurmak için.
  • köftemizi dilediğiniz şekil ve büyüklükte sıkımlara ayırıp bol yeşillikle servis edebilirsiniz...
AFİYETLE..SEVGİYLE...

Perşembe, Ağustos 02, 2012

KABAKLI BUĞDAY ÇORBASI


Sahur için davullar gümlemeye başladı burada...
Biz hala uyumadık..alışkanlık oldu sahura kadar oturmak:))
Ramazanın 14ne girdik kısmetse...yokuşun tepesine çıktık..ee inmesi kolay olur:))
Efendim,bugün bizim iftar menümüzde:
-kabaklı buğday çorbası
-yufkalı fırın makarna
-sarmiçi(kısır)
Malum havalar sıcak gidiyor..
Hafif menüler seçiyoruz...çorbalarımız genelde soğuk ya da sebzeli olsa da yöresel lezzetlerimizden de vazgeçemiyoruz orası ayrı:))
Kabaklı buğday çorbası lezzetli olmasının yanısıra,besleyici,hafif ve zeytinyağlı..üstüne üstlük atmasyon:)))

MALZEMELER:

  • 1 kase haşlanmış buğday
  • 1 tane ortaboy kabak
  • 1,5 su bard. yoğurt
  • 2 yk un(silme)
  • 1 tk kurunane
  • 2-3 yk zeytinyağı
  • yaklaşık 5 su bard.su
  • tuz
YAPILIŞI:

  • kabağı tıraşlayıp küçük küp şeklinde doğrayalım.çorba tenceremize alalım.üzerine buğdayı ekleyip kabaklar pişene kadar kaynatalım.
  • kabaklar yumuşayınca ayrı bir kapta meyanesini yapalım.yoğurt ve unu çırpalım.dilerseniz yumurta da kullanabilirsiniz.ben ağır olmasın diye eklemedim.
  • kaynayan çorbanın suyundan meyanemizi ılıtalım ve meyanemizi tencereye dökelim.kıvam alana kadar karıştıralım.
  • kıvam alınca altını kısıp nanesini serpip,zeyinyağını çorbamızın üzerine gezdirelim.yeteri kadar tuzunu da ekleyip servis yapalım..
AFİYETLE..HAYIRLI GECELER..HAYIRLI SAHURLAR...