Perşembe, Ocak 31, 2013

MAHLEPLİ GEVREKLER


Selam olsun...
Bizim için saat tam komşuda kahve saati..
Kimin eşi göreve gidiyorsa oraya üşüşme saati:)))
Alelacele ev toplanır,çocuklar doyurulur...
Hemen toplanıp iki kelime bir araya getirilir sohbet başlar...
Bazen dini sohbetler,bazen gelin-kaynana geçmişleri,çocukların hali,yemek tarifleri,gün menüleri konuşacak konu çookk...
Eee çaylar kahveler kuru kuru gitmiyor...
Bende bugün kızlarla yaptım bu gevrekleri..
Komşumdan kahve daveti gelince hemen tabağımı doldurup,davete icabet ettim:))

Oldukça bereketli ,kıyır kıyır bir kurabiye..
Tarif için canımmıncanıı Hatice teyzeme teşekkür ederim....
Bu tarifi sık sık yapar ve mükemmel olur...
MALZEMELER:

  •  200gr.margarin
  • 1 çay bardağı sıvıyağ
  • 1 su bardağından 1 parmak eksik soğuk su
  • 1 yumurta akı(sarısı üzerine)
  • 1 tk tuz
  • 1 tk tozşeker
  • 1 paket dr.outker mahlepli-susam aromalı kabartma tozu
  • kulak memesi kıvamında olacak kadar un
YAPILIŞI:

  • Karıştırma kabına oda ısısına gelmiş margarin,sıvıyağ,yumurta akı,su,tuz ve şeker eklenerek iyice karıştırılır.
  • homojen bir hal alınca azar azar un eklenir,istediğimiz kıvama gelinceye kadar..
  • yoğrulan hamur 15dk.buzdolabından dinlendirlir.
  • daha sonra ceviz büyüklüğünde bezelere ayrılır.
  • elimizle uzun şeritler verip,kıvrılır.yağlanmış tepsiye dizilir.
  • Üzerine yumurta sarısı sürülür,dilerseniz susam çörekotu serpip 200 c de pişirilir..
  • Soğuduktan sonra kuru ,cam bir kavanozda muhafaza edilir..kalırsa:))
HAYIRLI AKŞAMLAR...AFİYET OLSUN...

Bİ KAHVE ,Bİ HAVADİS:))


Hayırlı geceler kızlar...
Sizin de benim gibi uykunuz kaçtıysa ,kapın kahveleri gelin..
Nasıl güzel koktu gece gece...
Evde sessizlik hakim...
Yanına bi de çikolata açtım değmeyin keyfime..
Tabi sabah kızlar beni haşlıycak çikolatalarını tırtıkladım diye emme...
Anneler de çikolata sever değil mi..:)))
Bu arada Hira'm 3 gecedir emziksiz uyuyor,uyumaya çalışıyor..
Uykuya dalmakta zorlanıyor,uyuyunca ara sıra ağlayarak uyanıp emzik istiyor...
Sabah uyanınca anne emziğime ne yaptınn?? diye söyleniyor...
Üzgünüm kızım..artık emzik yok!!
Kızma bana..dudakların çatladı..uykunda da sık sık öksürüyorsun..
Emziğin yok diye dilin damağın kuruyor...
Emzik güzelliğini bozuyor...
Seni Seviyorum Hiranur'um...
Seni Seviyorum Aynur'um...
Allah rahatlık versin...

Çarşamba, Ocak 30, 2013

HAŞHAŞLI 'PAMUK' REVANİ...


Gün lezzetlerimden biri de bu yumuşacık revani idi...
Yediğinizde sizi kesmeyen,hafif bir tadı var...
Bundan sonra favorilerim arasında..
Hazırlanması kolay..sunumu şık...

MALZEMELER:

  • 3 yumurta
  • 1,5 çay bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı sıvıyağ
  • yarım su bardağı su
  • 1,5 çay bardağı irmik
  • 2 çay bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • yarım su bardağı mavi haşhaş
ŞERBETİ İÇİN:

  • 3 su bardağı toz şeker
  • 2,5 su bardağı su
YAPILIŞI:

  • yumurta ve şeker çırpılır.
  • sırasıyla yağ,su ve irmik eklenir.
  • un ve kabartma tozu da elenerek eklenir karıştırılır
  • en son haşhaş eklenir.
  • yağlanmış tepsiye karışım alınır 200c de pişirilir.
  • fırından çıkan tatlı dilimlenir,zerine ılık şerbet gezdirilir.
  • yaklaşık 1 saat dinlendirilip servis edilir...
Denemenizi tavsiye eder,hayırlı akşamlar dilerim....:))

Pazartesi, Ocak 28, 2013

PRATİK-LAKİN LEZZETİ YERİNDE-İÇLİ KÖFTE...


Akşamınız hayrolsun dostlarım...
 Eski siteden,eskimeyen komşularım gelmişlerdi..
Özlemişim:))
Müzoşumun kucağı ana kucağı gibi...annem gibi sımsıcak...
Bugün menümüzde;pırasalı börek,haşhaşlı pamuk revani,yeşil mercimek salatası ve içli köftemiz vardı...
İnşaAllah hepsinin tariflerini paylaşacağım...
Gelelim fırında çıtır çıtır kızarmış,her yeri mis gibi kokutan içli köftemize...

MALZEMELER:

  • yarım kg köftelik bulgur
  • 1 tane ortaboy kurusoğan
  • 1 yk biber salçası(acı)
  • 1 tk kimyon
  • 1 çay bard. irmik
  • 1 çay bard. un
  • 1 yumurta
  • yeteri kadar su
  • 1 tk tuz
İÇ MALZEMESİ İÇİN:

  • 250gr.kıyma
  • 2 adet kuru soğan
  • yarım demet maydanoz
  • 1 tk pulbiber
  • 1 çay k. karabiber
  • 1 tk tuz
  • 2-3 yk .zeytinyağı
YAPILIŞI:

  • öncelikle iç malzemesini hazırlayıp ,soğumaya bırakalım.
  • dış hamuru için;geniş ve derin bir tepsiye bulgur,rendelenmiş soğan,tuz,kimyon,salça ve irmik konularak yaklaşık 1 çay bardağı su ile ıslatılır 
  •  .böyle 10-15 dk. bekletilir.daha sonra bulgurlar iyice yumuşayıp birbirini tutana kadar yoğurulur.yumurta kırılır ve un eklenir.tekrar yoğurulur.yumurtanın büyüklük ve küçüklüğne göre un miktarını arttırıp azaltabilirsiniz.
  • Hamurun kıvamın cıvık olmamalı,ele yapışmamalı.
  • yoğurulan hamurumuzdan cevizden biraz büyük toplar yapıyoruz.
  • geliyoruz işin PRATİK olan kısmına:
  • kesme tahtasının üzerine buzdolabı poşetini serin.tam ortasına 1 tane hamur koyun ve üzerine bir buzdolabı poşeti daha örtün düz küçük bir pasta tabağıyla üzerine bastırın.
  • açtığımız hamur ne çok ince nede çok kalın olmasın.
  • açtığımız hamuru elimize alıp iç harçtan koyup üzeri için1 tane daha yapıyruz.harç koyduğumuz köftenin üzerine koyup kenarlarını birleştiriyoruz.
  • tüm hamura aynı işlemi yapıyoruz.
  • yaklaşık yarım çay bardağı yağ ile yağlanmış tepsiye köftelerinizi dizin.
  • üzerlerine tekrar yağ sürün ve 220c de alt üst kızarana kadar pişirin...
AFİYETLE...KOLAY GELSİN..:))

Cumartesi, Ocak 26, 2013

KABAK TATLISI...


Selamün aleyküm...
Tam 4 gündür üzerime yapışan beni perişan eden gripten hala kurtulamadım:((
Şiddetli baş ağrısı,ateş,sıkıntı mahvetti beni...
Aslına bakarsanız kurtulmak içinde pek bir şey yapmadım...
İhtiyacım olan şey bolca dinlenmek o da elime geçmiyor ya neyse...
Kabak tatlısının kandil günü yapıp,komşularıma ikram etmiştim...
Şerbetli bir tatlı olmasına rağmen iç bayıltmayan ,hoş aromalı bir tatlı...

MALZEMELER:

  • 1 kg kabak
  • 2 su bardağı şeker
  • 1 dal kabuk tarçın
YAPILIŞI:

  • kabak soyulup,dilimlenir.
  • yıkanıp,süzdürülür.tatlıyı pişireceğimiz tencereye alınır,üzerine şeker ve dal tarçın eklenir.kapağı kapatılır ve yaklaşık 2 saat bekletilir.kabak suyunu salar.
  • 2 saat sonra tatlımız kısık ateşte pişirilir.soğuyunca cevizle servis yapılır..
AFİYETLE...HAYIRLI AKŞAMLAR...

Pazar, Ocak 20, 2013

PRATİK + LEZZETLİ = MAKARNAAA:))


Makarna..makarna..makarnaa!!
Evimizin çok sevileni,vazgeçilmeyeni,sık sık yapılanı...
Allah bu değerli nimeti sofralarımızdan eksik etmesin...
MALZEMELER:
  • 1 paket boncuk makarna
  • 1 kase doğranmış salatalık turşusu
  • 1 kg yoğurt
  • 2 diş sarımsak
  • dilerseniz 2yk kadar mayonez
  • 1 tk kurunane
  • tuz
YAPILIŞI:
  • makarna kaynayan tuzlu suda haşlanır,süzülüp soğutulur.
  • soğuyan makarnalar geniş bir karıştırma kabına alınıp üzerine yoğurt,ezilmiş sarımsak,kurunane,turşu,yeteri kadar tuz ve mayonez eklenerek karıştırılır.servis yapılır...
AFİYETLE..geceniz heyre galsın:))


Perşembe, Ocak 17, 2013

ISPANAK MÜCVERİ & BİR MERAK:))


Çok ağır geçen bir gün...
Dünyanın yükü üstümde sanki...
Elim kolu kalkmıyor..
Hiç takatim yokk...
Gözlerimde tonlarca uyku...git diyorum gitmiyor...
Akşam olsada uyusak deyip duruyorum...
Halbuki akşamdan önce akşam yemeği yapılacak...
Kim yapacak..ben mi...hiiççç uğraşamam...desemde el mahkum:))
Malum mevsim ıspanak mevsimi olunca evden hiç eksik olmuyor...
İyide oluyor aslında...az malzemeyle lezzetli tarifler çıkıyor ortaya...
Tıpkı bu mücver gibi...kahvaltıda ne gitti:))

MALZEMELER:

  • 1 demet ıspanak
  • 3 yumurta
  • 1 tepeleme yk mısır unu
  • 2 tepeleme yk un
  • 1 küçük kase beyaz peynir
  • 1 kurusoğan
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çay k.kuru nane
  • 1 çay k.pulbiber
  • 1 çay k. kimyon
  • 1 çay k.tuz
  • yarım su bard.sıvıyağ
YAPILIŞI:

  • Ispanak doğranır tuzla ovulup fazla suyu sıkılır.üzerine ince doğranmış soğan,sarımsak , baharatlar,yumurta,unlar ve peynir eklenerek iyice karıştırılır.
  • yağ tavaya alınıp kızdırılır,mücver harcından 1 yk dökülrek arkalı önlü kızartılıp,havlu peçete üzerine alınır.
  • fazla yağı alınınca sıcak olarak servis edilir...
Bu kadar basit ama fena lezzetli...
Gelelim merakımıza...
Benim karakızım Hira'm resim yapmaya çok meraklı...
Ne resim defteri dayanıyor ne boya kalemi..
Hayal dünyası çok geniş..eli pek yatkın:)
Sizlerle bir kaç tanesini paylaşmak isterim...
Bakalım ne dersiniz...
bu resimde ailemiz,evimiz ve arabamız varmış:))
laf aramızda bu babasıymış:))
burada da gökkuşağına tırmanan bir örümcek varmış...:))
SEVGİYLE KALIN...

Salı, Ocak 15, 2013

:)))


Bu tatlı hediyeler için KOSKA 'ya kızlarım ve ben çookk teşekkür ediyoruz:)))

Pazartesi, Ocak 14, 2013

PEKMEZLİ & CEVİZLİ KREP


Haftanın ilk günü hayırlı olsun..
Dilerim bütün hafta neşeli ve huzurlu olursunuz...
Bugün güneşli bir hava vardı..
Her ne kadar soğuk olsa da zırhlarımızı giyip attık kendimizi sokağa..
Kızlarımla bir kaç küçük alış veriş yapıp yaylana yaylana geldik eve...
Yürümekk ne büyük nimet....Elhamdülillah...
Kreplerimiz deneme amacıyla yapılmış olup,kızlar tarafından beğenilmiştir...

MALZEMELER(7-8 tane mini krep)

  • 1 yumurta
  • 1,5 çay bard.süt
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 2 yk(tepeleme)un
  • 1 yk dövülmüş ceviz
  • 2 yk harnup pekmezi
  • tavayı yağlamak için tereyağ
YAPILIŞI:

  • Yumurta,süt ve un pürüzsüz bir şekilde çırpılarak temel krep hamuru elde edilir.içerisine kabartma tozu ,ceviz ,pekmez eklenir karıştırılır .buzdolabında 10dk. dinlendirilir.
  • kızgın tavamıza minicik tereyağı konur ve yeteri kadar harçtan dökülerek iki yüzü pişirilir...
  • sevdiğinizi bir reçelle denemenizi tavsiye ederim...
AFİYETLE...


Pazar, Ocak 13, 2013

SEBZELİ SÜZME MERCİMEK ÇORBASI...


Milyonlarca kez yapılıp,yazılıp,yayınlansa da vazgeçemediğimiz çorbalardandır ...
Her yapışımda içine değişik bir şeyler ekler yeni versiyonlarını denemek isterim:))
Amma klasik mercimek çorbası canımdır...
Kokusu bile başkadır...
İşin içine çocukların beslenmesi girdğinde yemedikleri bazı sebzeleri mercimeğin arkasına saklayıp öyle veriyorum:)))
Tıpkı bu çorbada olduğu gibi...
Var ol kırmızı mercimek:)))
MAZLEMELER:

  • 1,5 su bardağı mercimek
  • 1 tane havuç
  • 1 tane patates
  • 1 tane kurusoğan
  • 1 sap pırasa
  • 2 diş sarımsak
  • 1 tk kimyon
  • yeteri kadar su ve tuz
YAPILIŞI:

  • Tüm malzemeler yıkanıp düdüklü tencereye alınır kimyon,yeteri kadar tuz ve su eklenir kapağı kapatılır.
  • yaklaşık 10 dk.sonra çorbanız hazır.ister blenderden ister süzgeçten geçirin.
  • limon ve pulbiberle servis yapın..
  • mis..mis...:))
AFİYETLE...

Perşembe, Ocak 10, 2013

SARIMSAK SOSLU PATATES KIZARTMASI & KARLI GÜNLER:))


Ve nihayet...
Günler sonra bloguma yazıyorum...
Ha bugün ha yarın derken birikti de birikti:))
Bütün günüm kızlarla ve ev işleriyle,konukomşu gezmesiyle geçip gidiyor...
Blogumu özledim...çok özledim...
4 gündür karın tadını fazlasıyla çıkarıyoruz...
Mübarek yağdıkça yağıyor..pamuk pamuk...

Tabi bu işte en çok eğlenen çocuklar..
Kızım anne beni parka bırak ben orda uyuyayım diyor:))
Kar aşkından...
Ama bugün o kadar çok oynadı ki yorgunluktan artık eve gidelim bile dedi:))

Kar topu oynamak kesmedi,yerlerde yuvarlandık biz....
Kahkahalarımız da cabası:))
Kar güzel..içimizde uyandırdığı duygular güzel...
Beyaz güzel..
Her şeyden önemlisi,beyazı bize yağdıran Rab güzel...
Şükürler olsun...
Gelelim lezzetli kahvaltılığımıza....
Hemencik yapılıp,hazırlanan pratik bir tarif...
Uzun uzun tarif anlatmıycam..
Dilediğiniz kadar patates kızartıp ılıtıyoruz..
Başka bir kapta kıyılmış maydonoz,3 diş sarımsak,limon suyu ve tuzla sos hazırlayıp kızaran patateslerimizle harmanlayıp,servis yapıyoruz...
Daha sık yazmak,okunmak dileğiyle..
Hayırlı akşamlar....